featured

Ekonomi Reform Takvimi Detayları Belli Oluyor: Yerli Dijital Para Alt Yapısı Bu Yılın Sonunda Tamamlanabilir!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sıklıkla dile getirilen Ekonomi Reform Paketi kapsamında, yerli dijital paranın teknolojik ve hukuki alt yapısı, TCMB ve Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından gerçekleştirilecek.

Dünya genelinde merkez bankaları kripto para birimlerinin önüne geçilemeyen yükselişine dahil olma konusunda oldukça ısrarcı. Dijital para birimleri yapısı itibari ile geleneksel finans sisteminde yer alan birçok tabuyu ortadan kaldırıyor. Diğer bir yandan da dijital para birimleri, itibari para birimlerine olan güveni sarsıyor ve doğal olarak da bu durum merkez bankalarının para politikalarında değişikliğe gitmesini zorunlu kılıyor.

AA muhabiri tarafından İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans ve Bankacılık Bölümü Öğretim Ütesi Doç. Dr. Ayben Koy ile yapılan görüşmede Koy, merkez bankalarının blockchain tabanlı Merkez Bankası Dijital Para Birimleri’ne (CBDC) büyük ilgi gösterdiğini ve daha önceleri genel itibari ile kısıtlama havası hakimken, şimdi CBDC projelerinin hız kazandığını görüyoruz dedi.

Hali hazırda Japonya, İsveç ve Çin dijital para birimlerine büyük önem veriyor ve bölge bölge test aşamalarını tamamlanıyor. Son olarak Çin’in Hainan Eyaleti, Çin genelinde dijital para birimini normalleştirmek amacıyla ilk CBDC etkinliğini duyurdu. Düzenlenecek etkinlikle birlikte, dijital Yuan test edilecek ve dijital Yuan ile alışverişleri teşvik etmek amacıyla kullanıcılar almak istedikleri ürünlere yüzde 15 indirim ile sahip olabilecekler.

Doç. Dr. Ayben Koy, tüm dünya üzerinde devam eden CBDC’ler için Türkiye’nin de oldukça kararlı olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan blockchain açıklamalarının süreci hızlandırmak adına oldukça olumlu olduğunu belirtti.

Mevcut mevzuatta da kripto paralar ve kripto para ödeme sistemleri açısından da düzenlemelerin şart olduğunu belirten Koy, ödeme devleri Visa, Mastercard ve PayPal’ın kripto paraları ödeme yöntemleri arasına eklemesinin, düzenleme gerekliliğini artırdığını belirtti.

Diğer bir yandan Bahçeşehir Üniversitesi Blockchain Araştırma Uygulama Merkezi Direktörü Doç Bora Erdamar da benzer şekilde dijital para çalışmalarının oldukça büyük önem taşıdığını ve özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını esnasında bu durumun daha çok önem kazandığını belirtti.

Avrupa Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre dijital euro için en az 4 yıllık bir süre belirtilmişti. Türkiye’de dijital TL için gerekli altyapının tamamlanmasının ardından vakit kaybetmeden dünyadaki diğer örnekler de iyi bir şekilde analiz edilerek, hızlı bir şekilde dijital TL’ nin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Ekonomi Reform Takvimi Detayları Belli Oluyor: Yerli Dijital Para Alt Yapısı Bu Yılın Sonunda Tamamlanabilir!