ABD yakında ”CBDC Araştırma Raporu”, yani dijital dolar hakkındaki resmi inceleme belgesini yayınlayacak. Dünyanın en büyük ekonomisinin, bu alanda atacağı adımlar ve programın detayları merakla bekleniyor.
Dijital dolar projesi hız kazandı: CBDC ekonomi için önemli!
ABD’de, dijital dolar süreci oldukça yavaş olsa da, son zamanlarda proje ivme kazandI. Fed başkanı Lael Brainard geçtiğimiz günlerde Amerika’nın dijital doları ciddiye almama seçeneğinin olmadığını söyledi. Çin, dolar kullanımına olan bağımlılığını azaltmaya çalıştığı için dijital yuan’ın gelişimini hızlandırdı. Twitter’da çarpıcı paylaşımlarda bulunan ekonomist Tascha, dijital doların, ABD dolarının dünyanın rezerv para birimi olma statüsüne nasıl yardımcı olabileceğini ve kaderini değiştireceğini açıkladı.
The US is in big trouble with twin deficits & high debt.
But few realize that a Fed-issued digital USD token can change the fate of America.
How?
Grab a coffee ☕️ & read on 👇
— Tascha (@TaschaLabs) August 2, 2021
Yıllar geçtikçe, Amerika’nın borcu özellikle de Covid-19 salgını ile birlikte artıyor ve işler daha da kötüye gidiyor. An itibariyle, dolar, küresel ticaret anlaşmalarının ve uluslararası kredilerin yüze 40 ila 50’sine katkıda bulunuyor. Analist, bir bakıma Amerika’nın en büyük ihracatının kendi ulusal para birimi olduğunu söyledi. Bu, Amerika’ya para politikasıyla oynaması ve borcunu artırması için kaldıraç sağlıyor. İlginç bir şekilde, 2. Dünya Savaşı’ndaki Bretton Woods anlaşmasından sonra ABD net bir ithalatçı haline geldi. Dijital dolar, bu noktada bazı sorunlara çözüm getirebilir.
Analist 5 adımda CBDC sürecine ışık tuttu!
Dolar, değer deposu ve değişim aracı olarak hizmet ettiğinden, küresel ticaret genişlemeye devam ettikçe değeri büyür. Diğer ülkeler ABD dolarını hazinelerine sokmaya istekli olduğundan, ABD aynı anda net ithalatçı olarak borç biriktirmeye devam ediyor. Şimdi, ABD borcunu azaltmak isterse ithalatı azaltamaz. Tüketim sektörünün fişini çekmek, ekonomiyi yavaşlatmak ve mantıksız bir hamle yapmak anlamına gelebilir. Aksine, diğer bir yol, USD ihracatının değerini artırmaktır. Analist, bunun için Federal Rezerv’in “doların ağını daha büyük ve kullanımı daha kolay hale getirmesi” gerektiğini yazıyor. Bu nedenle, ağı büyütmek için ABD dolarını kullanan daha fazla kullanıcıya ihtiyaç var. İşte bu noktada dijital dolar devreye giriyor.
Şimdi ABD’nin net ithalatçı olduğu gerçeği bizi dolar ağının değerinin arttığı yanılgısına sokabilir. Ama gerçekte, düşüşte. Diğer ülkeler ihracatlarıyla doalra el koyarken, ABD’nin net ithalatı son yirmi yılda düşüş gösteriyor. Bu nedenle, daha az mal ve hizmet ithalatı, Amerika tarafından doların daha az ihracatı anlamına gelir. Arz tarafında, USD ağ değerinin büyümesi sınırlı kalıyor. Ancak analist Tascha, internet ve dijital para biriminin para ağını düşük bir maliyetle büyütmeye yardımcı olabileceğini belirtiyor. Diğer ülkeler şimdiden dolar biriktirmeye hevesli. Bu nedenle, Fed dijital dolar projesini açıkladıysa, talep daha fazla araştırılacaktır. Analist, bunu uygulamak için altı adımlı bir çerçeve sunuyor:
Tüm dünyaya hitap eden bir dijital dolar çıkarın, dağıtım için büyük teknoloji şirketlerinizi arayın, stablecoinlerin var olmasına izin verin, yurtdışına yatırım yaparak buralara dijital doları yayın. (Çin’i izleyin, temelde demek istediği budur), 20 yıl daha rezerv para statüsünün keyfini çıkarın.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!