Federal Rezerv üst düzey yetkililerinden Loretta Mester, başka bir faiz artışı uygulamadan önce beklemek için zorlayıcı bir neden olmadığını aktardı. Bununla beraber Bitcoin (BTC) fiyatı düşüşe geçti! Peki, Bitcoin için sırada ne var? İşte detaylar…
FED açıklamaları sonrası Bitcoin düşüyor!
Kriptoarena.com olarak aktardığımız üzere ABD Merkez Bankası’nın (Fed) üst düzey yetkilisi Loretta Mester, başka bir faiz artışı uygulamadan önce beklemek için zorlayıcı bir neden olmadığını söyledi. Loretta Mester’in mevcut likidite sıkılaştırma önlemlerini durdurmak için zorlayıcı bir durum olmadığını belirten açıklamalarının ardından Bitcoin Çarşamba günü satış baskısıyla karşılaştı. Fed’in amansız sıkılaştırma tutumu, kripto para birimleri de dahil olmak üzere risk varlıklarını sarstı. Mester’in yorumları, merkez bankasının faiz oranlarını artırma ve ekonomik belirsizlik ışığında temkinli bir yaklaşım sürdürme konusundaki kararlılığını yeniden teyit etti.
Dolar likidite dinamiklerinden güçlü bir şekilde etkilenen Bitcoin, Mester’in açıklamalarının yayınlanmasının hemen ardından yaklaşık %2’lik bir düşüş yaşayarak 27.021 dolar seviyesine kadar geriledi. Lider kripto para birimi, para politikası kararlarının etkilerine karşı her zaman hassas oldu ve Fed’in sıkılaştırma önlemleri son zamanlarda piyasa türbülansına katkıda bulunmuştur. Bununla beraber Mester’in açıklamalarının etkisi Bitcoin’in ötesine geçerek, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksine bağlı vadeli işlemler %0,38 düşerek Çarşamba günü negatif bir piyasa açılışına işaret etti. Eş zamanlı olarak, doların başlıca itibari para birimleri karşısındaki değerini takip eden dolar endeksi %0,27 artışla 104,40’a yükseldi. İlginç bir şekilde, altın esnekliğini koruyarak %0,2 artışla ons başına 1.962 dolardan işlem gördü ve bu da yatırımcıların belirsiz ekonomik ortamda güvenli bir liman arayışında olduğunu gösterdi.
Fed’in Şahin Tutumu ve faiz beklentileri
Federal Rezerv, enflasyonist baskıları engellemek amacıyla Mart 2022’den bu yana faiz oranlarını kademeli olarak 500 baz puan arttırdı. Mester’in ilave faiz artışını desteklemesi ve “daha uzun süre daha yüksek” yaklaşımını onaylaması, enflasyon verilerinin beklentileri aşmaya devam ettiği bir dönemde geldi. ABD’de son dönemde beklentilerin üzerinde gelen tüketici harcamaları rakamları ve çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) endeksinin Nisan ayında %4,4’e yükselmesi, piyasanın merkez bankasından daha şahin bir duruş beklentisini doğruladı.
Öte yandan faiz beklentilerinde değişim ise kritik. Faiz oranlarına ilişkin piyasa duyarlılığında kayda değer bir değişim yaşandı. Daha önce, yatırımcılar Fed’in 2023’ün ilk yarısında faiz artırımlarına ara vereceğini ve yılın ikinci yarısında likiditeyi artırmak için faiz indirimleri uygulayacağını öngörüyordu. Bu beklentiler Bitcoin’in yılbaşından bugüne %65’in üzerinde değer kazanmasında önemli bir rol oynadı ve kripto para biriminin Nisan ayında son 10 ayın en yüksek seviyesi olan 31.000 dolara ulaşmasını sağladı. Buna ek olarak, ABD dolar endeksi önceki yedi ayda %12’nin üzerinde düşüş göstermişti.
Borç Tavanı Anlaşması ve Ekonomik Belirsizlik
FED yetkilisi Mester ayrıca borç tavanı anlaşmasına da değinerek, bu anlaşmanın ABD ekonomisindeki önemli bir belirsizlik kaynağını ortadan kaldırdığını vurguladı. Hafta sonu Başkan Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy 31.4 trilyon dolarlık borç tavanının askıya alınması konusunda geçici bir anlaşmaya vararak olası bir temerrüdü önlediler. Ancak, ekonomik bir krizi önlemek için anlaşmanın hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’dan geçmesi gerekiyor.
Bitcoin (BTC) fiyat durumu
Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) son bir haftalık süreçte elde ettiği yüzde 1.4’lük kazanç ile beraber 27.112,75 dolardan işlem görüyor. Bununla beraber ATH seviyesi olan 69 bin dolar seviyesinden ise yüzde 60 uzaklıkta bulunuyor. Birçok uzman yakın zamanlı bir yükseliş için Bitcoin’e işaret etse de, henüz Bitcoin yükselişini gerçekleştirmedi.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!