Forbes yazarı Frank Holmes, Türkiye’nin yaşadığı döviz sorununu, Bitcoin (BTC) ile aşabileceğini düşündüğü bir yazı kaleme aldı.
Holmes: Bitcoin (BTC)’in çözüm olabileceğine inanıyorum
Yazar Frank Holmes, Türkiye ve Ekonomik zorluklar alt başlıklı yazısında, Aralık 2021 ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Wall Street Journal’ın “geleneksel olmayan ekonomi politikaları” dediği şeyi uygulamaya devam ederken, Türk lirası ABD doları karşısında tüm zamanların en düşük seviyesine halen oldukça yakın diye belirtti.. Türk hane halkı, ulusal para biriminin değerinin yalnızca geçen ay yaklaşık %30 oranında düştüğünü gördü ve zaten mücadele eden aileler için gıdadan yakıta kadar her şey daha pahalı hale geldi diyen Holmes, Bitcoin (BTC)’in Türkiye için bir çözüm üretebileceğini düşünüyor ve şunları söylüyor:
Birçokları gibi ben de Bitcoin‘in Türkiye’nin lira sorununu çözebileceğine inanıyorum. Ve nedenini anlamak için Avusturyalı ekonomist Friedrich Hayek tarafından 45 yıl önce yazılmış bir kitabı ele alıyorum. Paranın tarihini incelerken, insanların kendilerini sömürmek ve dolandırmak için düzenli olarak kullanılan özel bir gücü kullanan hükümetlere neden bu kadar uzun süre katlandıklarını merak etmekten kendinizi alamazsınız
Merkezi olmayan bir varlık olarak Bitcoin, tam olarak Hayek‘in aklında olabilecek türden bir varlıktır. Herhangi bir hükümet tarafından verilmemiştir ve hiçbir hükümete ait değildir. Hiçbir merkez bankası onu kontrol etmez. Tamamen sınırdan bağımsızdır. Geçen yıl operasyonlar sona erdiği için artık Western Union kullanan Küba’daki birine para gönderemiyorum. Ama Bitcoin? Sorun değil. Dahası, BTC, Federal Rezerv‘in 1913’teki kuruluşundan bu yana satın alma gücü giderek azalan Türk lirası ve hatta dolar gibi geleneksel para birimlerine kıyasla muhteşem bir değer deposu oldu. Yalnızca son 40 yılda dolar değer kaybetti. Fed yöneticileri olarak değerinin üçte ikisi giderek daha fazla alışılmışın dışında parasal planlar izledi.
Çözüm, rekabet eden para birimleri
Parasal manipülasyon sorununa gelince, Hayek, rekabet eden para birimlerini çözüm olarak görüyor. İnsanların bir seçeneği olsaydı, bunun “hükümetlerin çıkardıkları para birimlerini kendi önlemlerinin zararlı sonuçlarına karşı “korumasını” engelleyeceğine inanıyor. Başka bir deyişle, merkez bankacıları ve maliye bakanları, para birimlerinin değerini düşürmeye yönelik önlemleri “gizlemek” konusunda daha zor zamanlar geçireceklerdi. O zaman Çin ve Türkiye gibi ülkelerin neden Bitcoin (BTC)‘i etkili bir şekilde yasakladığı ve ABD ve Avrupa’daki bürokratların ve politika yapıcıların neden onu düzenlemeye hevesli olduğu mantıklı gelmeye başlamalı. Kripto yasağına rağmen, birçok Türk’ün, Erdoğan’ın kontrol dışı enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını düşürme ısrarı nedeniyle lira düşmeye devam ettiği için altından bahsetmeden Bitcoin’e yöneldiği bildiriliyor. Evet, merkez bankaları normalde yüksek fiyatları kontrol etmek için oranları yükseltiyor, onları düşürmek için değil, ancak Erdoğan’ın ekonomik istikrar için ekonomik ivmeyi riske atmak istemediği iddia ediliyor.
Lütfi Elvan’ın istifası mevcut politikanın devam edeceğini gösteriyor. Hükümet başkanları para politikalarından direkt olarak sorumlu değillerdir diyeren Holmes, Bitcoin ve Türkiye ile ilgili yazısına şöyle devam etti:
Sizin de tahmin ettiğim gibi, serbest piyasalara inananlardanım. Rekabet, tüketicilere yalnızca onlara seçenekler sunduğu için fayda sağlamaz; aynı zamanda yeniliği besler ve fiyatı kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Tekeller genellikle tam tersi etkiye sahiptir, ancak bir nedenden dolayı genellikle lirayı, doları veya başka herhangi bir fiat para birimini “tekel” olarak düşünmüyoruz. Belki de yapmamız gereken zamandı
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!