Çin dijital Yuan’ını geliştirmeye devam ederken, kendilerine ait merkez bankalarının dijital para birimi (CBDC) üzerinde çalışmaya başlayan ülke sayısı da artıyor. Fransa Merkez Bankası başkanı Francois Villeroy de Galhau, Avrupa Birliği’nden kripto para birimleri için düzenleyici bir taslak oluşturmasını ve “mümkün olduğunca çabuk” hareket etmelerini istedi.
Fransa Merkez Başkanı kripto para birimleri konusunda acele edilmesi gerektiğini düşünüyor
Paris Europlace finans konferansında konuşan Fransa Merkez Bankası başkanı Francois Villeroy de Galhau, kripto para birimlerine yönelik düzenlemenin bir öncelik haline getirmenin önemini vurguladı. Villeroy, konuya ilişkin şu ifadeleri kullanıyor:
Burada aciliyeti vurgulamam gerekiyor. Bir veya iki yıl gibi fazla zamanımız kalmadı. Hem dijital para birimlerinde hem de ödemelerde, Avrupa’da mümkün olduğunca çabuk hareket etmemiz gerekiyor.
Sanal konferans sırasında Fransa Merkez Bankası başkanı, Avrupa’nın parasal egemenliğini sürdürebilmesi için hükümetlerin hızlı hareket etmesi gerektiği ve merkez bankası kripto para birimlerinin oluşturduğu tehdidi de dikkate alması gerektiği konusunda katılımcıları uyardı.
Çin kripto para madenciliği yasaklarından sonra dijital yuan’ı ile yeniden gündemde
Çin Halk Bankası, dijital yuan’ının mevcut para birimlerinin yerine geçmesini istemediğini söylese de birçok hükümetin endişesi, bunun diğer küresel para birimleri üzerindeki nasıl etkileri olacağı yönünde. Kripto para madenciliğine uyguladıkları yasaklarla bilinen Çin, dijital yuan ile tekrar gündemi meşgul ediyor. Başkan Joe Biden’in yönetimi de Çin’in dijital para biriminin ilerlemesini yakından takip ediyor. Bloomberg’e göre, çeşitli hükümet yetkilileri dijital Yuan’ın piyasaya sürülmesinin olası sonuçlarından endişe duyuyor. ABD hükümeti, dijital Yuan’ın doların rezerv para birimi statüsü üzerinde bir etkisi olabileceği konusunda endişe duyuyor. ABD’deki yetkililerin, dünyadaki birçok ülke gibi Çin’in merkez bankası dijital para birimini incelemelerini hızlandırdıkları bildiriliyor.
Fransa Merkez Bankası, Çin merkez bankası dijital para birimini piyasaya süren ilk merkez bankası olmaya hazır olduğundan, Euro’nun zayıflamasını önlemenin yollarına odaklanıyor. Villeroy’un yorumları, hem dijital para birimine duyulan ihtiyacı ele almanın aciliyetini hem de pandeminin nakit bağımlılığını büyük ölçüde azaltmadaki rolünü gündeme getirdi. Bankanın kripto para birimlerine yönelik izleyecekleri politika da önemli bir soru işareti olarak kalıyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!