amazon

Fransa ve İsviçre Merkez Bankalarından Dijital Para Atağı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsviçre Ulusal Bankası ve Fransa Merkez Bankası tarafından perşembe günü yapılan açıklamaya göre, Avrupa’nın ilk sınır ötesi merkez bankası dijital para birimi ödemeleri, dünyanın en iyi iki para birimi için bir ilk olarak denenecek. Bu kapsamda, günlük kamu işlemlerinden ziyade bankadan bankaya ‘toptan’ borç verme piyasasına odaklanılacak ve ilk kez dijital euro ve İsviçre frangı tamamen test edilecek. İsviçreli UBS, Credit Suisse ve Fransız Natixis, İsviçreli borsa operatörü SIX Digital Exchange, fintech firması R3 ve Bank for International Settlements’taki İnovasyon Merkezi ile birlikte projede yer alıyor.

Dijital para ile amaç güvenlik ve verimlilik sağlamak

Bank of France Başkan Yardımcısı Sylvie Goulard, Euro bölgesinin ödemelerin dijitalleşmesine yönelik “güçlü bir eğilime” uyum sağladığını söyledi. Bu proje, Fransa Merkez Bankası’nın en son CBDC pilotudur. Nisan ayında, Avrupa Yatırım Bankası tarafından ihraç edilen dijital tahvillerin Blockchain teknolojisini kullanarak tanzim edilmesi veya bu tahvillere ödeme yapılmasını sağladı. Goulard tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

Fransa Bankası, finansal işlemlerde maksimum güvenlik ve verimlilik sağlamak için toptan merkez bankası dijital para biriminin potansiyel faydalarına ikna oldu.

İki merkez bankası arasındaki iş birliği, İsviçre ve Fransa’yı ayıran dağ silsilesinden dolayı Jura olarak adlandırılıyor. Bir euro toptan CBDC’nin bir İsviçre frangı toptan CBDC’ye karşı ödeme mekanizması yoluyla takas edilmesini içerecektir. Bu işlemler Fransa ve İsviçre merkezli bankalar arasında yapılacak. Teknoloji, ödemelerinin neredeyse anında gerçekleşebileceği ancak her iki merkez bankasının da işlem gerçekleşmeden önce dijital olarak onaylaması gerekeceği belirtiliyor. Teknolojinin arkasındaki R3 firmasının kurucu ortağı Todd McDonald konu hakkında şu görüşlerini paylaşıyor:

CBDC’lerin gerçek olması için sınırlar ötesinde ve egemenliği koruyacak şekilde kullanılabilmeleri gerekiyor.

Merkez bankalarının teknolojik gelişmelerin zirvesinde kalması esastır

Merkez bankaları, projenin “keşif amaçlı” olduğunu ve dijital para birimlerinin tamamen kullanılmasına ilişkin bir gösterge olmadığını söyledi. Önümüzdeki birkaç ay boyunca devam edecek olan plan, aynı zamanda, geçen yıl İsviçre’de başlatılan Helvetia Projesi’nin, toptan CBDC ile tokenize edilmiş varlıkları kullanmaya yönelik son bölümü oluyor. Bu aynı zamanda, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri merkez bankalarının, BIS’in Hong Kong merkezli inovasyon koluyla ortaklaşa m-bridge adlı Multiple CBDC adlı sınır ötesi dijital para birimi projesine katılmasının da akabinde geliyor.

SNB yönetim kurulu üyesi Andrea Maechler, bankasının “merkez bankalarının teknolojik gelişmelerin zirvesinde kalması esastır” vizyonuna sahip olduğu için katıldığını söyledi. Genellikle bir merkez bankasında hesabı olan finansal kurumlarla sınırlı olan toptan dijital para birimleri, genel halka açık olan perakende CBDC’lerden farklıdır. Mevcut toptan finansal sistemleri daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli hale getirme potansiyeli nedeniyle merkez bankaları arasında en popüler teklif olarak görülüyorlar. SNB, daha önce Libra olarak bilinen Facebook’un Diem projesi gibi dijital para birimlerine şüpheyle yaklaşıyor ve para politikası yürütme yeteneğini baltalayabileceklerini söylüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Fransa ve İsviçre Merkez Bankalarından Dijital Para Atağı

Yorumlar kapalı.