Kripto para birimleri genel olarak birçok ülke için soru işareti. Kriptoarena.com olarak aktardığımız üzere geçtiğimiz aylarda yaşanan borsa çöküşleri ve kripto para birimlerinin sıfırlanması, birçok ülkeyi kripto düzenlemeleri konusunda harekete geçirdi. Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, G20’nin kripto düzenlemeleri konusunda ortak hareket ettiğini vurguladı! İşte detaylar…
G20 zirvesi, kripto para düzenlemesi için harekete geçti!
Bildiğiniz üzere geçtiğimiz yıl Kasım ayında yaşanan FTX çöküşü ile beraber birçok ülke, dijital varlık düzenlemeleri için çalışmalara başladı. FTX çöküşünün ardından artan endişeler ve makroekonomik faktörler nedeniyle kripto para piyasasında yaşanan düşüş de düzenlemeler için büyük bir etken olarak karşımıza çıkıyor.
Mevcut G20 başkanı Hindistan’ın maliye bakanı Nirmala Sitharaman G20’nin kripto düzenlemeleri konusunda ortak hareket ettiğini vurguladı. Reuters’ın haberine göre, Başbakan Narendra Modi yönetimindeki hükümeti ve merkez bankası dijital varlıkları potansiyel olarak yasaklayan yasaları uzun süredir tartışan Sitharaman, sanal varlıkların temelini oluşturan gelişmiş teknolojinin düzenleyici eylemler hakkında tartışma gerektirdiğini belirtti. Sitharaman, “Bütün uluslarla konuşuyoruz, düzenleme gerektiriyorsa, o zaman tek bir ülke tek başına hiçbir şey yapamaz” sözlerinde bulundu. Hindistan Maliye Bakanı’nın sözleri ise şu şekilde:
“Düzenleyici bir çerçeve oluşturmak için herkesin izlediği bazı standart işletim prosedürleri yapabilirsek ve etkili olabilirse, tüm ülkelerle konuşuyoruz.”
Hindistan hükümeti ve Hindistan Merkez Bankası, tarihsel olarak merkezi olmayan dijital varlıklara karşı çıkmış olsa da, merkez bankası, merkez bankası dijital para birimlerine büyük ilgi gösterdi. Geçen yılın sonlarında, devlet menkul kıymetlerinin alım satımı sırasında işlem maliyetlerini ve teminat ihtiyacını azaltmak için toptan bir dijital rupi için bir pilot uygulama başlattı.
Birçok ülke dijital varlıkları benimseme yolunda kritik adımlar atıyor!
Bir diğer yandan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, uzun bir süredir dijital varlıkların yasaklanması konusunda adımlar atıyor. Fakat ülke genelinde Modi’nin bu hamlesi karşılıksız kaldı.
Öte yandan dünya genelinde dijital varlıkların benimsenme oranları günden güne artarken, birçok ülke kripto para birimleri için adım atıyor. Uzmanlar, ülkelerin enflasyon ve makroekonomik faktörleri kripto para birimlerini kullanarak aşabileceğini belirtirken yenilenen dünya ekonomisine dikkat çekiyor. Bununla beraber kripto para piyasası için son duruma bakıldığında da makroekonomik faktörler kripto para piyasasına etki ediyor ve yaşanan düşüşlerin bir sebebi de bu.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!