Londra’nın önde gelen hedge fonlarından birinde portföy yöneticisi olan Tim Bond, lider kripto para birimi olan Bitcoin’in (BTC) bir spekülasyon aracı ve suç gelirlerini aklamaktan başka gerçek bir sosyal faydası olmadığı konusunda uyarıda bulundu.
Odey Asset Management’ın ortağı olan Bond, Bitcoin’in gezegene zarar verdiğini söyledi:
“Bana göre, Bitcoin özellikle aşağılık bir varlık sınıfı.”
“Bitcoin fiat para birimlerini tahtından etmeye başlarsa, hükümetlerin vergilendirme, harcama ve yeniden dağıtma kabiliyeti ciddi şekilde bozulacaktır.”
Bond, Bitcoin’in toplumun verimli ve etik bir şekilde işlemesini engelleyebileceğine inanıyor ve şunları ekledi:
“Bu anlamda, Bitcoin, liberter anarşizmin radikal bir biçiminin öncüsüdür, muhtemelen Silikon Vadisi’nde bu kadar popüler olmasının nedeni budur”
Bond’a göre, Kripto-anarşizm, kriptografik olarak korunan anonimleştirme teknolojilerinin, dijital takma adların ve dijital paranın devlet kontrolünü – gözetleme, sansür ve vergilendirme – atlatmak için kullanıldığı bir tür anarşizmdir.
Bu anarşizmin amacı, bilgisayar ağlarında iletişimin kitlesel gözetiminden koruma. Kriptanarşistler, kriptografinin geliştirilmesini ve kullanılmasının devlet kontrolünden kurtulmanın ana yolu olduğunu düşünürler.
Kripto anarşistlerin diğer bir amacı ise, kripto para birimleri ve merkezi olmayan finansal hizmetler şeklinde bankacılık sistemlerine uygulanabilir alternatiflere dayalı yeni bir ekonomi yaratmak ve geliştirmek.
Yönetiminde 3 milyar doların üzerinde fonu bulunan Odey Asset Management, 1991 yılında milyarder Crispin Odey tarafından kuruldu. Bond, ne kendisinin ne de şirketin Bitcoin’de yatırımı olmadığını söyledi.
Bitcoin Gezegene Zarar Veriyor
Bitcoin madenciliği, bilgisayar işleme gücünü kullanan bir denetim veya kayıt tutma şeklidir. Bond, Cambridge Üniversitesi Alternatif Finans Merkezi hesaplamasına göre, Bitcoin madenciliğinin yılda 118,17 TWh elektrik tükettiğini belirtti.
“Bitcoin madenciliği çoğunlukla, elektrik arzının kömür ve diğer fosil yakıtlardan sağlandığı Asya ekonomilerinde (Çin’de yüzde 65) gerçekleşiyor. Bu nedenle, Bitcoin madenciliğinin yılda yaklaşık 55 milyon metrik ton karbondioksit ürettiğini hesaplayabiliriz; bu, Finlandiya’nın yıllık CO2 emisyonlarına eşdeğer ve Danimarka, İsveç ve Norveç gibi ülkelerin emisyonlarından daha fazla
Bu nedenle Bitcoin, orta ölçekli gelişmiş bir ekonominin yıllık üretimine eşdeğer CO2 emisyonları ekledi. Bitcoin fiyatı yükseldikçe, madencilik faaliyeti yoğunlaşacak ve daha yüksek seviyelerde CO2 emisyonu üretecek.
“Aynı anda oldukça anlamsız ve gezegene oldukça zarar veren başka herhangi bir insan faaliyetini düşünmek zor.”