Mart ayının sonunda, Birleşik Krallığın mali gözlemci kurumu ( FCA), ülkedeki kripto para sektöründeki şirketlerin artık mali suçlarla ilgili bilgileri yıllık raporlar şeklinde sunmak zorunda olduklarını duyurdu. Ülkedeki kripto para işletmeleri ve kullanıcıları artık KYC (Müşterini tanı) konularına karşı daha ciddi bir tavır sergiliyor.
Uzun vadede kripto para sektörü için faydalı
Bazıları, bu tür bir raporlamanın, kripto para endüstrisinin başlangıcında vaat ettiği özgürlüklerden bir geri adım olarak kabul edilebileceğini düşünebilir. Ancak gerçekte, bu kararın uzun vadede sektör için pek çok iyi gelişmeye yol açması muhtemeldir. Kripto paraların şimdiye kadar ana akım şirketler ve kripto para endüstrisi dışındaki şirketler tarafından alımının yavaş olmasının başlıca nedenlerinden biri, güven eksikliği ve kripto para fonlarının suçlular ve dolandırıcılıklarla ilişkilendirilmesinden duyulan korkudur. Kripto para endüstrisinin son birkaç yılda birçok korsanlık, hırsızlık ve diğer siber suçların kurbanı olduğu bir sır değil.
FCA’nın bu son kararının bu kadar önemli olmasının bir nedeni daha var. Suçluların kripto varlıklarını nasıl yönettikleirni ve kullandıklarını daha iyi anlamak, bu sektördeki şirketlerin müşterileri için mümkün olan en iyi güvenliği sağlamasınına olanak sağlayacaktır. Şirketler, kendilerine emanet edilen fonları güvende tutabilecekler ve aynı zamanda halka daha fazla güven verebilecekler. Düzenleyiciler açısından ise bu önlem, piyasanın ve kırılganlıklarının daha net bir resmini elde etmeye yardımcı olacak ve özellikle bu zayıf noktaları hedef alan düzenlemelerin geliştirilmesi için yollar açacaktır.
Kurumsal yatırımın gelmesi için düzenlemeler önemli
Tüm bunlar, kripto para endüstrisinin ilerleyen gelişimi ve daha büyük finansal hizmetler ekosistemine dahil edilmesi için gereklidir. Visa ve PayPal gibi büyük oyuncuların artan varlığıyla, güvenliğin artık çok daha önemli bir konu haline gelmesi şaşırtıcı değil. Giderek daha fazla kripto para şirketinin KYC/AML (Müşterini tanı) önlemlerinin uygulanmasını hızlandırdığı bir trend gözlemliyoruz. Aynı zamanda, müşteriler bu tür konular için daha fazla sabır göstermeye ve uygun KYC prosedürlerinden geçmeye istekli olmaya başlarlar. Kendi iç verilerimiz, son boğa piyasası öncesine kıyasla, doğrulama süreçlerinden geçme isteğinde yüzde 65’lik bir artış gösterdi.
Tüm bunlar, hem kripto para işletmelerinin hem de kullanıcıların artık KYC meselelerine karşı daha ciddi bir tutum sergilediğini gösteriyor. KYC konusu, kripto para topluluğu arasında her zaman tartışmalı olmuştur. Geleneksel finansta uzun zamandan beri norm haline gelse de, kriptoya gelen insanlar genellikle böyle süreci geciktirici faktörlere karşı çıkıyorlar. KYC sadece istedikleri hizmetlere erişimi yavaşlatmakla kalmaz, aynı zamanda bazı müşteriler kişisel bilgilerini iletmek konusunda tereddüt edebilir.
Toplulukta güven oluşturmak önemli bir adım
Kripto para borsaları aslında zor bir seçim arasına kalıyorlar: hızlı operasyonlar uğruna KYC önlemleri arasında seçim yapmak zorunda kalırlar ve müşterilerinin parasını tüm sorumluluğu altında koruma yükümlülüklerini yerine getirirler. Ayrıca belirtilmesi gereken şey, uygun düzenleyici uyumluluk önlemlerine bağlı kalmanın, bir şirketin önemli miktarda zaman ve çaba harcamasını gerektirdiğidir. Ve sonunda, tüm platformlar hangi güvenlik seviyelerini korumak istediklerine ve iş politikalarına ne kadar uyacağına kendileri karar verir.
Uygun KYC/AML önlemlerinin uygulanması, platformun müşterilerini ciddiye aldığını ve toplulukla güven oluşturmaya yardımcı olduğunu göstererir. Piyasaya uzun vadeli bir perspektiften bakıyorsanız, bu yöndeki çabalar kesinlikle işe yarayacaktır. Piyasa nihayet düzenlemelerin önemini fark etti. Kripto sektörü, başlangıçta olduğundan çok daha güvenilir ve olgun, giderek daha fazla şirket, müşterileri ile güvenilirlik elde etmek için düzenleme yoluna gitmeyi seçiyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!
Yorumlar kapalı.