İran’ın Nükleer Reaktörü Arızalandı: Sebebi Bitcoin Madenciliği Olabilir mi?
İran’ın Nükleer Reaktörü Arızalandı: Sebebi Bitcoin Madenciliği Olabilir mi?

İran’ın Nükleer Reaktörü Arızalandı: Sebebi Bitcoin Madenciliği Olabilir mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran elektrik şebekesi, Bitcoin madenciliği yapmak için güçlü bilgisayarlar kullanan girişimciler nedeniyle muazzam bir baskı altında. İran’ın tek nükleer santralinin gizemli bir şekilde kapatılması, neden kapatıldığı hakkında spekülasyonları körükledi ve Rus yapımı reaktörün güvenliğiyle ilgili soruları da gündeme getirdi. Devlet medyasına bağlanan İranlı yetkililer, Basra Körfezi kıyısında ve petrol zengini Arap Yarımadası’nın ışıltılı şehirlerine 120 mil mesafedeki Buşehr’deki nükleer santralin “acil bir şekilde kapatıldığını” açıkladı.

Nükleer santral teknik bir arıza nedeniyle devreden çıkarıldı

Yetkililer, pazar günü 1.000 megavatlık hafif su reaktörünün kapatılmasını nedeni belirlenemeyen bir mühendislik hatasına bağladılar ve birkaç gün süreceğini söylediler, ancak ayrıntılı bir açıklama henüz yapılmadı. Elektrik şirketi sözcüsü Mostafa Rajabi-Mashhadi devlet yetkilileri tarafından şu açıklamaların aktarıldığını iletti:

Aslında nükleer santral teknik bir arıza nedeniyle devreden çıkarıldı. Gerekli onarım işlemleri yapıldıktan sonra devreye girecek.

İran’ın hassas nükleer ve askeri tesisleri, muhtemelen İsrail de dahil olmak üzere İran’ın yabancı düşmanlarıyla bağlantılı ajanlar tarafından gerçekleştirilen, defalarca sabotaja maruz kaldı. Ancak İran elektrik şebekesi, Bitcoin madenciliği yapmak için güçlü bilgisayarlar kullanan girişimciler ve yazın ilk haftalarında sıcak ve klima kullanımı nedeniyle de büyük bir baskı altında bulunuyor.

Bitcoin arayan 3.000 adet bilgisayara el konuldu

Enerji şirketi yetkilisi Gholamali Rakhsanimehr Pazar günü yaptığı açıklamada, kripto para madenciliğinin başkent Tahran’daki elektrik tüketiminin yarısını oluşturduğunu ve geçen hafta internette Bitcoin arayan 3.000 adet bilgisayarın bulunduğunu ve bunlara el konulduğunu söyledi. İran, dünyanın en iyi kripto para kullanıcılarından biri olarak biliniyor ve bildirildiğine göre Amerikan yaptırımlarından kaçınmak için Bitcoin ve diğer gelişmekte olan elektronik para birimlerini kullanıyor. İran, İran’a bir dizi yaptırım uygulayan eski Amerikan Başkanı Donald Trump tarafından terk edilen 2015 nükleer teknolojisini ve nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasını restore etme çabası konusunda ABD ve diğer dünya güçleri ile şu anda müzakerelere kilitli durumda.

Buşehr, nükleer anlaşma konusundaki tartışmaların temel bir parçası olmasa da bazı nükleer silahların yayılmasını önleme uzmanları, İran’ın potansiyel olarak kullanılmış reaktör yakıt çubuklarından silah kalitesinde plütonyum kullanabileceği endişesini dile getirdiler. Dünyanın nükleer gözlemcisi Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından denetlenen ve bu şartlar altında Rus mühendisler (Rosatom firmasının çalışanları) tarafından ülkeye getirilen ve ülke dışına çıkarılan reaktör sınıfı yakıt çubukları tarafından destekleniyor. Rusya ve İran, genişleyen Buşehr tesisinde iki ek reaktör inşa etmek için şimdiden çalışmalara başladı.

Kısmen Buşehr’in kapatılması nedeniyle ülke, dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz üreticilerinden biri olmasına rağmen 1.000 megavatlık bir elektrik sıkıntısıyla karşı karşıya. Buşehr’deki santral, Orta Doğu’nun ilk işleyen sivil nükleer santralidir. İlk olarak on yıl önce İran’ın elektrik şebekesine bağlandı ve planlı olarak yakıt çubuğu değişimi ve bakımı için kapatıldı, ancak bugüne dek beklenmedik bir acil durum için kapatılmamıştı. Bitcoin madenciliğinin bir etkisinin olup olmadığı hala merak konusu. Dünyanın sismik olarak en aktif bölgelerinden birinde bulunuyor ve bu hem İran’da hem de Basra Körfezi’ne kıyısı olan devletlerde sinirleri alt üst ettiği bir gerçek.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

İran’ın Nükleer Reaktörü Arızalandı: Sebebi Bitcoin Madenciliği Olabilir mi?

Yorumlar kapalı.