Kripto para birimlerinin değerini etkileyen birçok faktör bulunduğundan bunu tahmin etmenin hatasız bir yolu bulunmuyor. Bu nedenle finans uzmanları yatırımcılara yalnızca kaybetmeyi göze alabilecekleri yatırımlar yapmalarını ve her zaman mümkün olduğunca çok araştırma yapmalarını tavsiye ediyor. Bu sebeple Kriptoarena.com olarak kripto para birimlerinin fiyatının belirleyen 7 temel faktörü inceliyoruz.
Node sayısı ve üretim maliyeti
Node (düğüm) sayısı, aynı ağda kaç tane aktif cüzdan bulunduğunu gösteriyor. Bu bilgi sadece bir Google araması yaparak veya dijital varlığın ana sayfasını kontrol ederek kolayca bulunabilir. Düğüm sayısı ilk olarak, topluluğun ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Yüksek bir düğüm sayısı, güçlü bir topluluğun kanıtı olarak görülürken, güçlü bir topluluk ise bu varlığın potansiyel bir krizi aşma şansını artırıyor. İkincisi, çok sayıda düğüm, bir ağın gücünü ve merkezsizliğini de gösterebilir. Dahası düğüm sayısını kullanarak bir kripto para biriminin adil bir şekilde fiyatlandırılıp fiyatlandırılmadığını kontrol edebilirsiniz.
Üretim maliyeti, kripto para birimi değerini etkileyen başka bir faktör olarak görülüyor. Madenciler her gün yeni token’lar üretmek ve yeni ağ işlemlerini doğrulamak için özel donanım veya sunucular kullanır. Madenciler, çabaları için sanal token’lar ve bir ağ ücreti ile ödüllendirilir. Madencinin ağ etkinliği, merkezi olmayan dijital varlığın çalışmaya devam etmesini sağlar. Dolayısıyla madencilik maliyetleri artarsa varlığın değeri de artabilir. Ödüller masrafları karşılayacak ve onlara kar getirecek kadar büyük değilse, madencilerin kaynaklarını yeni token’ları madenciliği için harcamaları bir anlam ifade etmez.
Kripto para borsaları ve rekabet
Çok sayıda kripto para borsasında bir token varsa, bu token’ı satın alan ve kullanan kişi sayısını artırır. Herhangi bir token’ı takas etmek için iki veya daha fazla borsaya ihtiyacınız varsa, her takas için bir ücret ödeyerek yatırım maliyetini yükseltirsiniz. Bu sebeple yatırım yaparken bunlara dikkat etmek gerekiyor.
Mevcut kripto para birimlerinin sayısı, her gün yeni token’ların piyasaya sürülmesiyle artmaya devam ediyor. Piyasada meme token’ları, futbol takımı token’ları, ünlü token’ları ve çok daha fazlası bulunuyor. Bu yeni token’lar arasında mevcut bir sınırlamanın üstesinden gelebilecek ve güçlü bir kullanıcı ağı oluşturabilecek uygulanabilir projeler de bulunuyor.
Kripto para regülasyonları, kıtlık ve sosyal medya
Bazı hükümetler, kripto para piyasasını kontrol etmenin yollarını arıyor. Bunun için insanların yatırımlarını nakde çevirmek için kullandıkları yasal paralar için bir vergi belirliyorlar. Bununla birlikte, bu vergi belirli token’lar için geçerli olacağından karlarını nakde çevirmek isteyen insanlar nakde çevirmek için farklı bir token kullanabilirler.
Teorik olarak, sınırlı bir arz varsa, satın alınabilecek daha az token olduğu için fiyat artar. Ancak, bu varlıkların yüzde 40’ı dolaşımdaysa ve kalan yüzde 60’ı ayrılmışsa, alıcılar için daha fazla seçenek olduğunda fiyat düşebilir. Bazı altcoin projeleri, mevcut paraları Blockchain içindeki kurtarılamaz bir adrese göndererek “yakıyor”. Bunun amacı ise mevcut arzı kontrol etmek istemeleri olarak biliniyor. Öte yandan kripto para birimlerinin değerinin, sosyal medyadaki popülaritesi sonucu değiştiği biliniyor. Örneğin Dogecoin’in değerini birkaç kez etkileyen Elon Musk gibi kripto topluluğu arasında etkili kişiler tarafından yapılan etkilerin göz ardı edilmemesi gerekiyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!