featured

Kripto Paralar Yeni Fiat “İtibari” Para Birimleri Olacak mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para birimlerinin önlenemez yükselişi, hükümetler arasında birçok endişeye yol açtı. Ancak bu tür sorunlara rağmen, birçok ülke kripto paralara yasal bir statü vermenin eşiğinde.

2018’de ünlü fütürolog, 2030’a kadar, kripto para birimlerinin fiat varlıkları kullanımının yüzde 25’inin yerini alacağını tahmin etti. Morgan Creek Capital Management ve analistleri ayrıca, kripto para birimlerinin gelecekte  tamamen geleneksel para birimlerinin yerini alacağını belirtti.

2017’de ünlü yatırımcısı Tim Draper, Bitcoin (BTC) ve muadillerinin beş yıl içinde fiat para birimlerinin yerini alacağına dair bir açıklama yaptı.

Bununla birlikte, şu anda, kripto ve fiat borsası arasında sıkı bir bağlantı görebiliyoruz. Kriptonun değeri ve piyasa değer,i itibari para birimleri cinsinden alınır. Ve birçok itibari para birimi dijitalleşmeyi benimsiyor.

Kriptolar yavaş bir başlangıç ​​yapmış olsa da, banka kartları veya banka havalelerine kıyasla dünyanın her yerinde hükümetler ve insanlar tarafından çok daha hızlı benimseniyorlar.

Dijital itibari paraya kıyasla kriptoyu avantaj sağlayan nedir? Merkeziyetsiz olması, şeffaflık, işlem süresi ve ücretleri ve coğrafi engelleri ortadan kaldırması gibi faktörler ön plana çıkıyor.

Piyasa Değeri

Coinmarketcap’e göre 2019’da 2420 kripto paranın toplam piyasa değeri 302,7 milyar dolar civarındaydı. Bununla birlikte, fiat piyasası 81 trilyon dolardı ve 15 fiat para biriminin tümü Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildi.

2021 itibarıyla Bitcoin 647,2 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahipken, onu Ethereum (122.6), Tether (24.2) ve Litecoin (9.2) izliyor. Tüm kripto para birimlerinin toplam piyasa değeri 950 milyar doları buldu.

Rakamların hızlı bir şekilde yükseldiğini görebiliyoruz ve bu kripto paraların piyasada ne kadar muazzam bir performans gösterdiğini gösteriyor.

Kripto Para Birimleri ve Para Transferi

Kripto paralar şu anda gelişme ve büyüme aşamalarında olsalar bile, sahip oldukları potansiyele tam olarak tanık olunabilir. Blockchain CloVR tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 707 katılımcıdan 112’si ailelerine ve evlerine para göndermek için kripto para birimleri kullandığını söyledi. Bu rakamın daha da yükselmesi kaçınılmaz. CloVR tarafından yapılan bu araştırmanın bulgularına detaylı bir şekilde bakalım.

Çeşitli ödeme yöntemlerini kullanan katılımcıların yüzdesi:

Çevrimiçi Hizmetler (PayPal gibi): %   51
Para Transferi Hizmetleri (Western Union vb): % 50,9
Geleneksel Banka Havalesi (banka veya kredi kartıyla):% 25,7
Kripto para birimi:% 15,8
Ön Ödemeli Kart: % 12,2
Çek veya Havale (posta): % 11,8
Çek veya Havale (çevrimiçi): % 11,5
Nakit (posta yoluyla): % 8,9
Geleneksel Banka Havalesi: % 6,1
Diğer: % 1,9

Ankete katılan toplam 707 kişinin yaklaşık yüzde 1,8’i çevrimiçi hizmetlerden memnun değildi. Ayrıca, katılımcıların yüzde 10,4’ü para transferi hizmetinden, yüzde 15,1’i geleneksel banka havalesinden memnun değildi.

Kripto Para Ticaretinin Yükselişi

Kripto paralar sadece işlem ve ödeme alanlarında değil, ticaret dünyasında da yükselişte. Yatırımcıların çoğu portföylerine kripto para dahil ediyor.

Kripto paralar, risklerin çeşitlendirilmesine ve tamamen azaltılmasına yardımcı olurlar. Chappuis Halder’e göre 2017’de yaklaşık 35 milyon doğrulanmış kripto hesabı vardı. O zamandan beri bu sayı ikiye katlandı. 2018’de bu sayıya 17 milyon ekleme yapıldı.

Bu, tüccarların kripto işlemlerine katıldığını ve sayıların yükseldiğini gösteriyor. Finansal hizmet sağlayıcıları ve çevrimiçi komisyoncular burada önemli bir rol oynamaktadır.

ETFinance gibi birçok üst düzey broker, özelleştirilebilir ve esnek kripto ticaret hizmetleri sunuyor. Bu finansal hizmet sağlayıcıları, düşük ücretlerle birden fazla kriptoda ticaret üretiyor.

Bu tür hizmetler, ticaret dünyasında kriptoda bir artışa neden oldu.

Bitcoin, üçüncü bir tarafın katılımı olmadan iki taraf arasında ödeme ve takas işlemlerini kolaylaştırır. Herhangi bir işlemin yapılması tamamlandığında, bilgisayar “nodeları” bu işlemi yapar ve bir defter görevi gören blockchain’e kaydeder.

İşlemin doğrulanmasından sonra, bu işleme benzersiz bir adres verilir. Bu tür işlemlerin  bağlantıları bir blockchain oluşturur.

Buradaki önemli avantajlardan biri, işlemler kayıt altına alınsa bile hiçbir kişisel bilginin sızdırılmaması veya açığa çıkmamasıdır. Bu şekilde, kripto ödeme mekanizması mutlak şeffaflığa yol açar ve aynı zamanda işlemleri güvence altına alır.

İtibari para birimi ödeme yöntemlerinin aksine, aracı kurum olmadığı için maliyetler azalır.

McKinsey tarafından yapılan araştırmaya göre, dünya çapında milyonlarca insan mevcut finansal sistem yapısı tarafından yetersiz, maliyetli veya kalitesiz hizmet alıyor. Birçok kişi işlemleri sırasında büyük maliyetlerle karşılaşabilir.

Örneğin Filipinler’e 200 dolar göndermek, geleneksel ödeme yöntemleriyle 12 dolarlık bir işlem maliyeti oluşturacaktır. Ancak böyle bir işlem Bitcoin aracılığıyla yapılırsa, işlem ücreti birkaç kuruştan fazla olamaz.

Kripto para birimleri, nakitsiz işlemleri merkeziyetsiz yapısı sayesinde kolaylaştırır. İşlemler ABD doları kullanılmadan gerçekleştirilebileceğinden, bu durum uluslararası ticaretin tamamını değiştirir.

Uluslararası ekonomik yaptırımların zorluklarıyla karşılaşan herhangi bir ülke kripto paralar kullanarak bu engeli aşabilir.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 2016 yılında, petrol destekli bir kripto para birimi olan “petro” yu piyasaya sürdü. Kripto para birimi, ülkenin “ABD dolarının otokrasisine” ve ABD öncülüğündeki ekonomik yaptırımlara meydan okumak amacıyla kullanıma sunuldu.

Çin ayrıca, petrol işlemlerinde dolar kullanımını iptal etmek için “petro-yuan” lansmanını duyurdu.

Alibaba’nın Payment Ant Financial şirketi, hızlı ve daha ucuz finansal işlevler yapmak için blockchain teknolojisi ve AI üzerinde çalıştıklarını doğruladı.

İngiltere’de Blockchain Tech Limited, lüks ticaret arenasında sahtekarlığı azaltmak için blockchain teknolojisini kullanıyor.

Ancak yine de çoğu ülke dijitalleşme veya kripto ödeme mekanizmasını benimsemeye henüz hazır değil. Japonya ve Hindistan gibi birçok ülke hala nakit merkezlidir.

Zafer Sonunda Kripto Paraların mı Olacak?

Kripto para birimlerinin ve etkileyici blockchain teknolojisinin sunduğu muazzam fırsatlara ve verimliliğe rağmen, birçok ülke geleneksel banka paraları ve banknotları açısından kripto para birimlerininin fiat para birimlerinin tahtından etmesi ve sistemi devralması konusunda endişeli.

Ne olursa olsun, işlemlerde, ödemelerde ve alım satımlarda temellerini oluşturan kripto para birimleri çok sıkı ve hızlı bir şekilde görülebilir. Mayıs 2020 itibarıyla kripto para piyasası 265.545 milyar dolardı. Tek başına Bitcoin, günlük 6 milyar dolarlık çevrimiçi işlemden sorumludur. Tüm dünyada kripto kullanıcılarının sayısı 40 milyonu aştı.

2023 yılına kadar küresel blockchain pazarının 23,3 milyara çıkacağı tahmin ediliyor. Bu rakamlar çığır açıcı ve kripto paranın artık hayatımızın bir parçası haline geldiğini ve gelecekte fiat paranın yerini alabileceği anlamına geliyor.

Kripto Paralar Yeni Fiat “İtibari” Para Birimleri Olacak mı?