Meta, eski adıyla Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, metaverse teknolojisinin şirketlerinin geleceği olduğunu söyledi.
Zuckerberg bu yeni dünya için heyecanlı
Facebook, geçtiğimiz ekim ayında şirketi “online sosyal deneyimleri ve fiziksel dünyayı birbirine bağlayan bir ‘metaverse’ oluşturma” vizyonuyla yeniden yapılandırarak adını “Meta” olarak değiştirmişti. Mark Zuckerberg, metaverse etrafında devasa bir ekonomi oluşacağını ve içerik üreticileri için büyük fırsatlar yaratacağını ileri sürdü. Milyonlarca kişinin kendilerini mutlu edecek yaratıcı çalışmaları meslek olarak yapabilecekleri”bir dünya için heyecan duyduğunu belirten Zuckerberg, metaverse’ün kendileri için de büyük bir iş fırsatı olduğunu söyledi. Metaverse’ün özellikle de önümüzdeki birkaç yıl boyunca işlerinin büyük bir ayağı olacağına değinen CEO, şöyle devam etti:
Bu on yılın sonuna kadar milyarlarca kişiyi metaverse ile tanıştırmayı umuyoruz. Yüzlerce dolarlık işlem yapacak kullanıcılar dijital ürünler, dijital içerikler, kendilerini ifade edebilecekleri avatar kıyafetleri, sanal evleri için dijital ürünler veya konferans odasını dizayn etmek için kullanılanlar gibi farklı şeyler satın alacaklar.
Diğer yandan Zuckerberg, milyarlarca kişiyi metaverse ile tanıştırmanın zaman alacağını kabul etti. Kendi iş modellerinin de önce işi büyütüp sonra para kazanmaya dayalı olduğunu söyleyen CEO, şöyle ekledi:
Bizim oyun kitabımızda önce hizmet oluşturmak, mümkün olduğunca kişiye hizmet etmeye çalışmak (…) ve sonra parasallaştırmaya geçmek yazıyor.
Metaverse nedir?
“Metaverse nedir?” sorusu, “Metaverse, gerçeklik ve sanal gerçeklik arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran kalıcı, çevrimiçi bir dünyadır” olarak yanıtlanmaktadır. Kriptoarena.com olarak da bildirdiğimiz gibi, aslında ilk olarak bir bilim kurgu romanında geçen kavram, dilimize “öte evren” olarak çevrilmektedir. İnsanlar bu sanal dünyada, alışveriş yapmak, birbirleriyle eğlenmek, mal ve hizmet satın almak, belirli yerleri ziyaret etmek gibi birçok günlük işi yapabilir. Buna göre, Metaverse, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR), kripto para ve oyun gibi konseptleri birleştirmektedir.
Özünde yeni bir kavram olmayan Metaverse, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in şirketi Meta’ya dönüştürme hamlesinin ardından popülerlik kazandı. Buna göre, Facebook’un Meta olarak yeniden markalaşması, mevcut Blockchain tabanlı Metaverse’lere olan ilginin artmasına neden oldu. Şu anda var olan birçok Metaverse projesi bulunuyor. Ancak hepsi kendi başına bir oyun olma özelliği taşıyor. Bu nedenle, kullanıcıların bu Metaverse’ler arasında kimliklerini ve varlıklarını kaybetmeden geçiş yapmaları mümkün değil. Aslında Meta, herkesin erişebileceği tek bir kesintisiz evren yaratarak bu tür ilerlemeleri mümkün kılmayı amaçlıyor. Birçok fütüriste göre bu, internetin evriminde (Web3) bir sonraki büyük adım olacak.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!