Metaverse Teknolojisi: Fırsatı Kaçırma,Günlük Yaşamın Bir Parçası Olacak!

Metaverse Teknolojisi: Fırsatı Kaçırma,Günlük Yaşamın Bir Parçası Olacak!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Metaverse teknolojisi, ana akım medyanın dikkatini çekiyor. Sık sık örtüşen oyun ve blockchain topluluklarının dışında, birçoğu hala teknolojinin mevcut uygulamalarından ve dönüştürücü potansiyelinden habersiz. İnsan kontrollü karakterlerle dolu oyun içi sanal dünyalar yıllardır var olmasına rağmen, bunlar meta evrenler değildir. Second Life gibi oyun benzeri hedefleri olmayan deneyimler bile kriterleri tam olarak karşılamıyor ve “proto-metavers” olarak adlandırılıyor.

Metaverse teknolojisi nedir?

Kriptoarena.com olarak da bildirdiğimiz gibi, Metaverse’in en yaygın açıklamalarından biri 3D internet şeklindedir. Daha spesifik olarak, geniş bir online dünya, kullanıcıların bilgisayar tarafından oluşturulan bir ortamda birbirleriyle etkileşime girebilecekleri sanal ve karma gerçeklik alanıdır. Metaverse farkındalığı son yıllarda, özellikle Meta Platforms Inc.’den bu yana önemli ölçüde artmıştır. (eski adıyla Facebook), Metaverse özgü donanım, deneyim ve hizmetler geliştirme planlarını açıkladı. Bununla birlikte, kavram bir yüzyıldan fazla bir süredir var olmuştur ve gerçek terim ilk olarak kırk yıl önce yazılı olarak ortaya çıkmıştır.

metaverse

Metaverse fikrinin kökleri 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan bilim kurgu romanlarında yatmaktadır. 1934’te Amerikalı bilim kurgu yazarı Stanley Weinbaum’un Pygmalion’s Spectacles adlı kitabı yayınlandı. Beş duyunun hepsini deneyimlemesine izin veren bir çift gözlük kullanarak sanal bir dünyayı keşfeden bir kahramanın hikayesini anlatıyor. Daha da geriye gidersek, 1838’de bilim adamı Sir Charles Wheatstone “dürbün vizyonunu” kavramsallaştırdı. Her göz için, kullanıcıya tek bir 3D görüntü yanılsaması verecek iki görüntünün bir kombinasyonu. Bu konsept, modern VR kulaklıklarında kullanılan aynı kavram olan bir görüntü oluşturmak için derinlik yanılsamasını kullanan stereoskopların geliştirilmesine yol açtı.

Birçok kişi hala metaverse teknolojisinin mevcut uygulamalarından ve dönüştürücü potansiyelinden habersiz

Yüzyılın geri kalanı, 1956’da ilk VR makinesi olan Morton Heilig’in Sensorama makinesinin yaratıldığını gördü. Bunu, kullanıcılara Colorado’daki Aspen kasabasında bilgisayar tarafından oluşturulan bir tur veren MIT’nin Aspen Film Haritası izledi. 1982, Neil Stevenson’ın romanı Kar Kazası’nda metaverse teriminin ilk kullanımını gördü. Stevenson’ın metaverse’i, totaliter dünyasındaki karakterler için gerçeklikten sanal bir kaçıştı. 90’lı yılların başında Sega, SEGA VR-1 hareket simülatörü gibi çeşitli VR arcade makinelerini piyasaya sürdü, esasen bugün mevcut VR oyunlarının ataları bunlar.

Metaverse Arazi Fiyatları Büyük Çöküşün Eşiğinde! Neler Oluyor?

Metaverse teknolojisi, ana akım medyanın dikkatini çekiyor. Sık sık örtüşen oyun ve blockchain topluluklarının dışında, birçoğu hala teknolojinin mevcut uygulamalarından ve dönüştürücü potansiyelinden habersiz.

Sırada ne var?

Geliştiriciler en eski VR makinelerinin piyasaya sürülmesini takip eden yıllarda ilerleme kaydederken, Oculus Rift VR başlığının prototipi şeklinde dev bir sıçrama geldi. 18 yaşındaki mucit Palmer Lucky tarafından tasarlanan prototip, 2010 yılında piyasaya sürüldü ve yeni nesil için sanal gerçekliğe olan ilgiyi yeniden canlandırdı. Oculus VR’nin piyasaya sürülmesinden bu yana, teknoloji devleri halka birkaç VR ürünü sundu. Sony ve Samsung’un kendi VR kulaklıkları var ve Google ayrıca Google Glass AR gözlüklerini yarattı. Apple, iPhone ve iPad’lere LIDAR’ı (Işık Algılama ve Aralık) tanıttı. Bu, fotoğraflardaki derinliği artırmak ve potansiyel Apple kulaklıkları için kapıyı açarken AR uygulamalarında kullanmak içindir. Ancak herkesin aklında kalan soru şudur: Sırada ne var?

Metaverse Altcoin'in Benimsenmesi Artıyor: Binlerce Firma Kullanacak!

Şimdiye kadar, internet sayesinde, dünyanın dört bir yanındaki insanlarla kolayca bağlantı kurabiliyoruz. Bununla birlikte, meta evren, çevrimiçi sosyal etkileşimleri daha da kişisel hale getirir. İster mesafe ister diğer koşullarla ayrılmış olsun, sanal iletişim fiziksel bir toplantıya bir sonraki en iyi alternatiftir. Kullanıcılar kendilerini en sevdikleri parkın veya restoranın simüle edilmiş bir versiyonuna kaptırabilir veya hatta arkadaşlarıyla sanal fantezi dünyalarını keşfedebilirler. Sanal gerçeklik aracılığıyla yaratılan sürükleyici deneyim, oyun topluluğuna hitap ediyor, bu nedenle video oyunlarının meta evren oyunları için doğal test alanları olması şaşırtıcı değil. Endüstri, Axie Infinity, The Sandbox ve Star Atlas gibi projelerin en popüler platformlar olmasıyla katlanarak büyüdü.

Metaverse teknolojisi daha da benimseniyor

Diğer endüstriler de metaverse’i mevcut sistemleriyle entegre etmenin yollarını bulmuşlardır, en önemli savunuculardan biri Meta’dır. Çok uluslu teknoloji şirketi, hepsi bir meta evrenle bağlantılı bir dizi hizmet ve ürün geliştirme planlarını özetledi. Taahhüdünü vurgulayarak, daha önce Facebook olarak bilinen şirket, Meta olarak yeniden markalandı ve Kurucu Mark Zuckerberg, “Bizi öncelikle bir sosyal medya şirketi olarak gören insanlardan bir meta metin şirketi olmaya etkili bir şekilde geçeceğiz” dedi.

Bir Hack Haberi Daha: Bu Büyük Metaverse Coin Saldırı Altında!

Bunun da ötesinde, ek sektörler de meta evreni benimsiyor. Nvidia’nın Omniverse’i, tasarımcıların bir abonelik yoluyla işbirliği yapmak için kullanabilecekleri çevrimiçi bir simülasyon platformudur. Örneğin BMW, şu anda diğer üreticilerin taklit etmesi muhtemel bir strateji olan üretim sürecini simüle etmek için Omniverse’i kullanıyor. Metaverse perakendeciliği de Nike ve GAP gibi şirketlerin teknolojiyi benimsemesiyle büyüyor. FIFA ve UFC de dahil olmak üzere spor endüstrisi, metaverse teknolojisini çoktan benimsedi. Dünya çapında milyonlarca sporseverin akını, teknolojinin farkındalığını ve benimsenmesini artıracaktır. Metaverse’in sosyal doğası, fiziksel etkileşimler ve geleneksel Web 2 etkileşimleri arasında mükemmel bir denge sağlayarak onu çeşitli endüstrilerde ideal bir çözüm haline getirir.

Sırada hangi adımlar var?

Covid-19 pandemisinin ardından, fiziksel konumların ve aktivitelerin simülasyonlarına olan talep arttı. Metaverse, bir bireyin alışverişe gitmesine, canlı spor etkinliklerini görüntülemesine ve hatta evlerinin rahatlığında derslere ve derslere katılmasına izin verir. Endüstri talebi muhtemelen daha gelişmiş grafikler ve animasyonlar gerektirecek ve bu da yalnızca meta evren teknolojisinin genel büyümesini sağlayacaktır. Metaversin eğlencenin ötesine nasıl geçebileceğini ve hatta belki de bazı fiziksel süreçlerin yerini alabileceğini vurgulayan örnekler zaten var. Metaversin günlük yaşamınızın içsel bir parçası haline gelmesi artık sadece bir zaman meselesidir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Metaverse Teknolojisi: Fırsatı Kaçırma,Günlük Yaşamın Bir Parçası Olacak!