Singapurlu çok uluslu bankacılık ve finansal hizmetler şirketi DBS Bankın hazırladığı rapor kripto para birimlerinin COVİD-19 salgını sırasında büyüme gösterdiğini ve merkez bankalarının bu durumdan rahatsızlık duyarken ilgisini çektiğini de gösterdi.
DBS Bank: Kripto para birimleri büyüyor
Bölgesindeki en büyük bankalar arasında yer alan Marina Bay merkezli DBS Bank kripto para birimleri ile ilgili son makalesinde merkez bankaları tarafından gerçek hayatta yeri olmayan spekülatif bir varlık olarak nitelendirilen dijital para birimleri için bu düşünceyi aşarak yeni bir yatırımcı görüşü benimsediklerini bildirdi.
Rapor pandemi ve merkez bankalarının eylemlerinin kripto para birimleri üzerindeki olumlu yanlarının ele alındığını ve gelişmeleri hızlandıran etkenler olduğunu belirtti :
“Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları Covid-19 pandemisi ile ilgili ekonomik kaosla mücadele etmek için bilançolarının benzeri görülmemiş bir şekilde genişlemesine başladığından beri kripto para birimlerine olan ilgi altınla birlikte yeniden canlandı.”
Rapor Bitcoinin maksimum 21 milyon ile sınırlandırılmasının cazip bir yatırım aracına dönüşmesine imkan sağladığı halde aynı zamanda zorlayıcı sonuçların olabileceğine de işaret etti.
Buna göre yapılan anket doğrultusunda katılımcıların yaklaşık % 35i çevrimiçi ödemeler ile satın alımlar için BTC ve diğer dijital varlıkları kullandıklarını söyledi. Aynı zamanda tüm cevapların % 25inden daha azı teknoloji kısa vadeli yatırım ve uzun vadeli yatırıma olan genel ilgiyi oluşturuyor.
Kripto para birimi kullanımı hakkında anket sonuçları
Asya lider konumda
Raporda Asya ülkelerinin en çok kripto para birimleri ve dijital ödemelere olan düşkünlüğüne değinildi. BTC madenciliğini takip eden Bitcoin Madencilik Haritası aracına göre Çin ABDden önemli bir farkla lider konumda yer alıyor.
Dünya Çapında Bitcoin Madenciliği
Ayrıca DBSnin raporu Singapurun ABD ve İsviçre ile “ilk token teklifleri (ICO)” için küresel merkez olduğunu söyledi. Geçen yıl Singapur Parlamentosu Singapur Para Otoritesinin (MAS) gözetimi altında kripto para birimi işlemlerini getirmek için Ödeme Hizmetleri Yasasını kabul etti.
Öte yandan Hong Kong çok sayıda kripto para birimi borsasına ev sahipliği yapıyor. Ülkenin Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu (SFC) 2018de dijital varlık fon yöneticilerini ve distribütörlerini düzenlemesine dahil eden yeni bir yasa çıkardı.
Rapor “Trafik likidite ve işlem hacmi ile ölçülen dünyanın en iyi on kripto para birimi borsasının yarısı Asyada” bilgisini ekledi.
Buna ek olarak Çin dünya çapında işlem değerinin neredeyse yarısını oluşturduğu için dünyanın en büyük kıtası dijital ödemelerde önde geliyor.