Kripto para sektörü, son dönemde oldukça kritik bir testten geçiyor. Bir yandan şirketler ve kurumlar kripto varlıkları kabul edip benimserken, diğer taraftan küresel düzenleyiciler kripto konusunda endişelerini belirtiyorlar. Doğu Avrupa’da savaş devam ederken, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ise Rus finans sisteminin Bitcoin (BTC) ve diğer kripto paraların entegrasyonu için hazır olduğunu söyledi.
Kripto para birimleri, ekonomiye entegre edilmeli
Rusya, Ukrayna savaşı sonrası sert yaptırımlara maruzkalırken, kripto paralar alternatif olarak görülüyor. Rus haber ajansı ‘RBC.ru’ya göre, Mihail bu krtik açıklamayı 25 Mart Cuma günü Devlet Duması’nda Liberal Demokrat Parti üyeleriyle yaptığı bir toplantı sırasında yaptı. Rusya’nın yaşanabilecek büyük bir krizden sonra ekonomiyi canlandırma planlarına dikkat çekilen toplantıda, Ukrayna’nın işgali nedeniyle yaptırımların ardından kripto para birimleri önem kazandı.
Yerel haber ajansının haberine göre, Başbakan kripto paraların düzenlenmesiyle ilgili sorunları Rusya Merkez Bankası’nın yardımıyla çözmenin mümkün olduğunu vurguladı. Başbakan, kripto paraları ülke ekonomisine entegre etmeye çağırdı. Mişustin açıklamasında, “Kuşkusuz bu tür sorunlar, kripto paralara Rusya’nın para dolaşımı için yarattığı riskleri değerlendirmek için Merkez Bankası ile ortaklaşa çözülebilir” dedi.
Rublenin çöküşü: Bitcoin, can simidi görevi görüyor
Yatırımcı ve finans yazarı Robert Kiyosaki, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin dünyanın Bitcoin (BTC) ve kripto para birimlerine bakış açısını büyük ölçüde değiştirdiğini söyledi. Kiyosaki, bir tweet’te kripto paraların ulusal para birimlerine kıyasla “daha güvenli bir sığınağa” dönüştüğünü iddia etti. Ekonomist, Ruble’nin çöküşünden sonra birçok Rus’un Bitcoin’i can simidi olarak kullandığını bildiriyor. Ukraynalıların yüzde 13’ü, Rusların yüzde 12’si, Amerikalıların ise yüzde 8’i kripto paraya sahip. Ukrayna-Rus savaşı, kripto paraları fiat para biriminden daha güvenli bir liman olarak ortaya çıkarıyor. ABD ve müttefiklerinin yaptırımlarının ardından rublenin çöküşünden sonra Rusya’da BTC kullanımının arttığını iddia eden bir rapora dikkat çeken yazar, Bitcoin (BTC)’in önem kazandığını söyledi.
New York Times’ın en çok satan kitaplar listesinde bulunan ”Zengin Baba Yoksul Baba’nın yazarı, Bitcoin’i enflasyona karşı bir önlem olduğunu ifade etti. Bu ayın başlarında, Kiyosaki, son birkaç aydır tarihin en büyük balon ve krizini yaşayacağımızı iddia ederken, yatırımcılara Bitcoin ve altın gibi değerli metallere yönelmelerini tavsiye etti. Ekonomist, ”B planın var mı? Dünya tarihinin en büyük balonunun içindeyiz. Hisse senetlerinde, gayrimenkulde, emtialarda ve petrolde balon var. Hiperenflasyon ve kriz geliyor. B planım: girişimci olmak, borsadan uzak durmak, kendi varlıklarını yaratmak: altın, gümüş, kripto para ve Bitcoin biriktirmek.” ifadelerini kullandu.