featured

Rusya-Ukrayna Krizi: Bitcoin, Borsa ve Petrol Nasıl Etkilenir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya-Ukrayna savaşının tüm dünya üzerinde, birçok yıkıcı etkisi olabilir. Kriptoarena.com olarak bu makalede, savaşın Bitcoin (BTC), borsa ve petrol fiyatları üzerine ne gibi etkileri olabileceğini inceledik.

Rusya’nın Swift bağlantısı kesilirse, Bitcoin fiyatı yükselir mi?

Kripto para yatırımcıları, olası Rusya-Ukrayna savaşının Bitcoin fiyatını nasıl etkileyeceğini merak ediyor. ABD ve Avrupalı müttefikler, Rusya’ya karşı olası yaptırımlar için müzakerelere devam ediyorlar. Rus bankalarının bu süreçte zarar göreceğine inanılıyor ve yabancı yatırımcılar kaçarken, Rus hisse senetlerinin satışını artırıyor. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler vatandaşlarından Ukrayna’yı terk etmelerini isterken, masada Rusya’nın Swift ödeme sisteminden atılabileceğine dair seçenekler de var. Swift gelişmesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi ve olası yaptırımları bildirmesinin ardından geldi. Fransa cumhurbaşkanlığı yetkilisi yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Rusya’nın hızlı ödeme sistemine erişimini hedefleyen olası yaptırımlar değerlendiriliyor!

Rusya’nın Swift bağlantısı kesilirse, ülkeyi küresel ticaretten dışlayabilir. 2018’de Rusya, blockchain teknolojisiyle kendi Swift sistemini yaratmayı planladığını duyurmuştu. Ancak Rusya’nın böylesine büyük bir nüfusunun gereksinimlerini karşılayabilecek, tatmin edici standartta ve kendi kendine yapılan bir Swift ödeme sistemini gerçekten yürütmek için gerekli becerilere sahip oldukları şüpheli. Bu nedenle, Swift’den yasaklanırlarsa bir Rus Swift sistemi muhtemelen yetersiz bir sonuç olacaktır, ancak Rusya, altın biriktirdiği için, küresel ticaret yapabilir ve Rus Merkez Bankası her ne kadar Bitcoin’e karşı mesafeli dursa da, her zaman Bitcoin (BTC) satın alabilir. Petrol fiyatı, Rusya’nın Kırım’ı işgal ettiği 2014’te olduğu gibi kısa süreliğine yükselebilir. Rusya, 2014’teki petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından hiperenflasyonla karşı karşıya kalarak, Kırım’ın işgalinin bedelini ödemişti.

Rus yatırımcılar, Bitcoin’e yönelebilir

Olası bir savaş Bitcoin fiyatını yükseltebilir. Rusya’nın GSYİH’si 1,5 trilyon dolardan az olduğu ve Ukrayna’nın GSYİH’si Yunanistan’ınki kadar yani yaklaşık 200 milyar dolar olduğu için fiyatın ne kadar artabileceği herkes tarafından tahmin edilebilir. Ancak Rusya’da çok fazla milyarder iş adamı var ve bazıları muhtemelen bu şartlar altında iyi bir varlık olacak olan Bitcoin yatırımına ağırlık verebilirler. Karadeniz’deki gerilimler potansiyel olarak yayılabilir olsa da, küresel ticaretin etkilenmesi çok olası görülmüyor. Bu hafta başında üç Rus savaş gemisi Boğaz’dan geçti, üç gemi daha yolda. Bild’e göre, Kiev’deki ABD büyükelçiliği tahliye edilirken belgeler de yakılıyor.

Eğer beklenen Rusya-Ukrayna savaşında gelişme olursa, Pazartesi günü, piyasalar ve Bitcoin için biraz dalgalı olabilir, ancak Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Putin ile görüşeceği Salı gününe kadar durumun netleşmesi ve sıcak gelişme olması beklenmiyor. Amerikalılar, Çarşamba günü Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceklerine dair istihbarat aldıklarını belirtiyor. 2014 yılında Ukrayna’daki savaşa karşı protesto gösterileri düzenleyen Ruslarla birleşik cephe göstermek için Ukrayna’da bir miting düzenlendi, ancak sonuçlarından endişe etmelerine rağmen işgal olmayacağı söylendi.

Avrupa’nın ekmek sepeti” olarak bilinen Ukrayna’da, ABD ve Avustralya’da savaş çıkarsa, ekmeğin fiyatı dünya çapında artabilir. Buğdayın çoğu da Kırım yarımadası üzerinden dünyaya dağıtılıyor. Ukrayna, geniş tarlalarıyla dünya mısır üretiminin de yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Rusya-Ukrayna Krizi: Bitcoin, Borsa ve Petrol Nasıl Etkilenir?