Rus kripto sektörünü temsil eden bir endüstri birliği, Bitcoin madencilerini cezbetmek için bir proje başlattı. Bol miktarda ucuz enerji kaynağına sahip olmasına rağmen, Rusya şu anda kripto para birimi üretimi açısından bir başka Avrasya Ekonomik Birliği üyesi olan Kazakistan’ın gerisinde kalıyor.
Rus projesi, ülkenin kripto madenciliği kapasitesini genişletmeyi amaçlıyor
Rusya Kripto Endüstrisi ve Blockchain Kuruluşu (Racib), kripto para madenciliği ile uğraşan küresel bilgi işlem potansiyelinin daha büyük bir bölümünü Rusya’ya getirmek için bir proje açıkladı. Racib bir duyuruda Rusya Federasyonu’nun toplam elektrik üretiminde ilk beş ülke arasında yer aldığını belirtti. Dahası, ülkenin enerji sistemi, lider kripto para birimi Bitcoin ve diğer kripto paraların basımına dahil olan işletmelere fayda sağlayabilecek benzersiz özelliklere de sahip bulunuyor.
Racib, belirli bölgelerde %50’ye ulaşan büyük elektrik üretim kapasitesi fazlası da dahil olmak üzere, bunlardan birkaçını listeledi. Daha soğuk Rusya iklimi, madencilik ekipmanlarının çok düşük bir maliyetle soğutulmasına olanak tanıdığı ve böylece veri merkezlerinin verimliliğini artırdığı için başka bir avantaj sağlıyor. Buna geleneksel yakıtların ve diğer enerji kaynaklarının geniş mevcudiyetinin yanı sıra, birçok alanda büyük ölçekli tesislerin ve altyapının kurulmasını mümkün kılan düşük nüfus yoğunluğunu da ekleyebilirsiniz. Racib konu hakkında şunları vurguluyor:
Tüm bunlar … küresel kripto para ağlarını ve küresel dijital ekonominin altyapısını desteklemek için ülkede uzmanlaşmış kümelerin oluşumu için en iyi koşulları sağlar.
Kripto kuruluşu, projeyi merkezi ve bölgesel Rus makamları ve devlet tarafından işletilen şirketlerle yakın iş birliği içinde uygulayacağını söyledi. Halihazırda enerji sektörü ve kamu kurumlarının katılımıyla çeşitli çalışma grupları oluşturuldu. Organizasyon, projedeki ana yabancı ortağının “Çin’deki en büyük madencilik şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum” olduğunu iddia ediyor. Racib, Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki Bitcoin madencilerine yönelik devam eden baskının ortasında, bazılarının Rusya’nın küresel hash oranındaki payını artırmak için bilgi işlem güçlerini Rusya Federasyonu’na devredeceğini umuyor.
Kazakistan, kripto madenciliğinde Rusya’yı geçti
Pekin’in kripto madenciliğini sıkmasının altındaki büyük güdünün çevresel endişeler olduğuna inanılmaktadır ve Racib Rusya’nın bu hususta bir cevabı olduğunu düşünüyor. Çevre dostu hidro ve nükleer enerji kaynakları, ülkenin enerji dengesinin yaklaşık %40’ını oluşturmaktadır. Bitcoin (BTC) söz konusu olduğunda, Rusya’nın madencilerin Çin’den göçüne katılımı, “Bitcoin (BTC) için daha merkezi olmayan bir ağ biçiminin sağlanması” ve madencilik kaynaklarının başka bir bölgede, bu durumda Kuzey Amerika’da yoğunlaşmasını önlenmesine yardımcı olmak amacını taşıyordu.
Ancak Çinli madenciler şimdiden harekete geçti ve Rusya, bazılarını kendi topraklarına çekmek istiyorsa acele etmeli. Başka bir eski Sovyet Cumhuriyeti olan Kazakistan ve Rusya liderliğindeki Avrasya Ekonomik Birliği’nin (EEU) bir üyesi de dahil olmak üzere, diğerleri değişimden daha hızlı faydalandı.
Rus kripto endüstrisi Bitcoin madencilerini çekmeye çalışıyor
Cambridge Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, Orta Asya ülkesi, iki yıldan kısa bir süre içinde küresel Bitcoin çıkarmadaki payını neredeyse altı kat artırarak %1,4’ten %8,2’ye çıkardı. RBC (büyük bir Rus iş haber portalı) tarafından aktarılan verilere göre, kripto madenciliği hacmine göre Kazakistan şu anda dünyada üçüncü sırada ve %6,8 ile dördüncü sırada yer alan Rusya’yı geride bırakıyor.
Raporda, Eylül 2019 ile Nisan 2021 arasındaki aynı dönemde Çin’in payı %75,5’ten %46’ya düşerken, ABD ikinci sıraya çıkarak payını %4,1’den %16,8’e çıkardı. Araştırmaya göre İran İslam Cumhuriyeti şu anda %4,6 ile beşinci sırada yer alıyor. Yine de Kazakistan yerel kripto endüstrisinin muhalefetine rağmen Bitcoin madencileri tarafından tüketilen elektrik için bir ek ücret getirmesi nedeniyle Rusya’nın konumunu iyileştirme şansı var.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!