Savaşın ortasındaki Ukrayna da, Ukrayna Merkez Bankasının tüm dijital nakit işlemlerine kısıtlamalar koymaya başlamasıyla vatandaşların, kripto para birimlerine geçtiğini görüldü. Sonuç olarak, kullanıcılar blockchain tabanlı stablecoin’leri büyük miktarlarda satın alıyorlar.
Halkın kripto paradan başka seçeneği yok
Hazırlanan son rapora göre, stablecoin Tether (USDT), şu anda Ukrayna’nın popüler kripto para borsalarından biri olan Kuna’da yüzde 5 primle işlem görüyor. Mevcut savaş durumu nedeniyle, Ukrayna Merkez Bankası banka şubelerinde döviz verilmesini yasakladı. Ayrıca ülkedeki nakit transfer mekanizmasına da kısıtlamalar getirildi.
Ukrayna Merkez Bankası tarafından uygulanan yasak ve kısıtlamaların sonu olarak, Ukraynalılar günlük işlemler için kriptoya güvenmeye başladılar. Kripto para borsası Kuna’nın CEO’su Michael Chobanian, Ukrayna’nın yerel para biriminin düşük olduğunu ve bankacılık sistemine olan güvenin kaybolduğunu söyledi. “Halkın çoğunluğunun kripto paradan başka seçecek bir şeyi yok.” diye de ekledi. Ayrıca Ukrayna’ya, Rusya’dan gelen askeri saldırıdan sonra Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) olarak yüksekler miktarlarda bağışlar gelmeye devam ediyor. Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik son saldırılarını kınadığını açıklamıştı.
Ukrayna Başbakan Yardımcısından Borsalara Rus Kullanıcıları Engelleme Çağrısı
Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov, 27 Şubat Pazar günü, sosyal medya platformu Twitter üzerinden bir paylaşım yaparak, yerel kripto borsalarından Rus kullanıcıların hesaplarını engellemelerini istedi. Başbakan Yardımcısı Fedorov tweetinde şunları yazdı:
Tüm büyük kripto borsalarından Rus kullanıcıların adreslerini engellemelerini istiyorum. Sadece Rus ve Belaruslu politikacılarla bağlantılı adresleri dondurmak değil, aynı zamanda sıradan kullanıcıları sistemin dışına çıkartmakta çok önemlidir.”
Ancak bazı piyasa analistleri bu konuda Rus sivillerin hedef alınması doğru olmayacağını belirterek bu bakış açısını reddettiler. Kriptoarena.com olarak daha önce bildirdiğimiz gibi, Rusya, geçen hafta Ukrayna’ya düzenlediği saldırının ardından bir dizi yaptırımla karşı karşıya kalmıştı. Kripto para birimleri, devam eden çatışmanın ortasında çok önemli bir yere sahip oldu. Rusya bile Bitcoin (BTC) ve diğer dijital para birimlerini bir varlık sınıfı olarak yasallaştırmaya çalışıyordu. Kripto paranın merkeziyetsiz yapısı nedeniyle küresel finansal ekosistemde önemli bir rol oynaması ve öneminin giderek artması bekleniyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!