Synthetix (SNX) Nedir?
Synthetix (SNX) Nedir?

Synthetix (SNX) Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Altcoin yatırımcılarının son dönemde dikkatini çeken projelerden biri olan Synthetix (SNX) coin adından söz ettirmektedir. Bu yazımızda kriptoarena.com olarak, SNX coin nedir, amacı ve kullanım alanları nelerdir, avantajları ve dezavantajları nelerdir gibi sorulara cevap vereceğiz.

Synthetix (SNX) Nedir?

Synthetix projesi, kullanıcıların hem gerçek dünyadaki varlıkları hem de kripto varlıklarını taklit eden yeni kripto varlıkları basmasına olanak tanıyan bir yazılım olarak tanınmaktadır. SNX, merkezi olmayan finans projelerinden biridir. Finansal aracıya ihtiyaç duymadan kod üzerinden Ethereum Blockchain’de çalışan akıllı sözleşmeler platformudur. Platformun yerel kripto para birimi SNX coin olarak bilinmektedir. SNX, kullanıcıların kendi varlıklarını oluşturmalarına olanak tanımaktadır. Bunlar türev gibi davranan varlıklardır, yani yatırımcılar altın, bitcoin ve euro gibi her türlü varlığa gerçekten sahip olmak zorunda kalmadan sahip olabilirler.

Amacı ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Synthetix  projesi, Ethereum Blockchain’de ‘sentetik’ adı verilen varlıkların verilmesini sağlayan bir protokol olarak tanıtılmıştır. Synthetix projesinin temel amacı, altın ve gümüş gibi sentetik emtiaları, sentetik kripto para birimlerini ve sentetik fiat para birimlerini destekleyecek şekilde çalışmasıdır. Böylelikle kripto ekosistemine Blockchain tabanlı olmayan varlık ortamı getirilmektedir. Ayrıca daha evrensel bir finansal piyasa sağlanmaya çalışılmaktadır.

Synthetix (SNX) projesi merkeziyetsiz finans alanında geniş kullanım alanlarına sahiptir. Synthetix, teminatlandırma sağlamaktadır. Teminatlandırma adı verilen bu süreç, yeni varlıkları üretebildiği için yatırımcılara yeni kazanç fırsatları sunabilmektedir. Synthetix’te bir varlığı teminat altına almak isteyen kullanıcılar, özel bir sözleşmeyle kilitleme işlemi gerçekleştirebilir. Bu yeni varlıkları oluşturmak için SNX kripto para birimi satın alınmalıdır. Ayrıca SNX coinler, üretimi yapılmış sentetik varlıklar için teminat olarak kullanılmaktadır. Böylelikle sentetik varlıklar oluşturulduğunda, SNX coinler akıllı sözleşme üzerinde kilitlenmektedir.

Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Her projede incelediğimiz gibi bu projenin de avantajlarını ve dezavantajlarını yakından inceledik. Avantajlarına baktığımızda ilk olarak, SNX coinlerin stake özelliği göze çarpmaktadır. Bu coinler stake edilerek, Synth adı verilen bir havuz oluşturulur. Ayrıca bu havuz topluluk yönetimi tarafından belirlenen yüzde 600 teminatlandırma oranıyla desteklenir. Dahası stake özelliği yatırımcılara pasif gelir elde etme şansı tanımaktadır. Synthetix’teki tüm borcun bir kısmını oluşturan sUSD cinsinden borç, Synth’lerin arzına ve döviz kurlarına göre artar veya azalır şekilde tasarlanmıştır. Bu özellik sayesinde yatırımcılar, kazanç elde etme şansına sahiptir. Platform, kullanıcıların sentetik varlık alım satım ve takas işlemlerini otomatik biçimde yapmalarına olanak sağlamaktadır. Ayrıca yatırımcıların, Synthetix Exchange üzerinde gerçekleşen işlemlere ödenen ücretlerden pay aldıkları bir havuz sistemi de bulunmaktadır. Son olarak ağdaki gas ücretlerini ve oracle sistemlerindeki gecikmeleri azaltmak için Optimistic Ethereum mainnet altyapısını kullanılmaktadır. Bu da gecikmelerin önüne geçmektedir.

Dezavantajlara gelirsek ilk olarak, Ethereum mainneti kullanmaktadır. Bu sebeple ETH talebinin azalmasıyla birlikte SNX coinde fiyat düşüşleri gerçekleşir. Ayrıca SNX coin yüksek volatiliteye sahiptir. Bu da riskli bir yatırım tercihi olarak kabul edilmektedir. SNX DeFi sektöründe yer almaktadır. Rekabetin en yüksek olduğu yerlerden biri olan DeFi sektörü sağlam duracak zor bir yerdir. Yüksek rekabetten dolayı SNX coin talebi zaman içerisinde azalma yaşayabilecektir. Bu da coinin ve sistemin sekteye uğramasına sebep olacaktır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Synthetix (SNX) Nedir?