Dünyanın en önemli kripto para sitelerinden olan Cointelegraph.com bugün Türkiye’nin 2020 senesi içerisinde kripto para ekosistemine yönelik bir analiz haberi yayımladı. Haberde Türkiye’nin kripto ve blok zinciri ekosistemi üzerinde durulurken yatırımcıların kripto para piyasasına olan ilgisine dikkat çekildi. Haberde dikkat çeken bir diğer nokta ise 2021 yılana ilişkin beklentiler…
İşte o haberden öne çıkan başlıklar
Türkiye’nin kripto ve blok zinciri ekosistemi 2020yi benimseme açısından şimdiye kadarki en iyi yılı olan 2019dan itibaren büyük hedefler ve güçlü bir geçmiş performansla karşıladı. Türkiyeyi kripto kullanımı açısından geniş bir marjla küresel bir lider olarak listeleyen Statistanın “Küresel Tüketici Anketi 2019” un yayınlanmasının ardından bir büyük kripto borsası ülkede ofis kurma planlarını açıkladı.
Huobi ve Binance ofislerini Türkiyenin en büyük şehri ve iş merkezi olan İstanbulda kurdu. Crypto.com ve Bitpanda gibi Avrupadan büyük oyuncular Türk kripto ekosistemine açık bir ilgi gösterdi. Ülkenin ulusal para birimi olan Türk Lirası küresel borsalarda düzenli işlem paritesi haline geldi.
Türk hükümeti ve kamu sektörü blockchainin benimsenmesine yönelik aktif adımlar attı: Ulusal bir blockchain altyapısı için planları açıkladıktan sonra hükümet ayrıca bir ulusal merkez bankası dijital para birimi için bir yol haritası detaylandırdı. Türkiye’nin 2020 Yıllık Başkanlık Programı ulusal blok zinciri tabanlı dijital liranın pilot testleri için son tarih olarak 2020nin sonunu belirledi. Aynı dönemde ülkenin finansal gözlemcisi Sermaye Piyasaları Kurulu kripto için düzenleyici bir çerçeve tasarlama planlarını açıkladı.
Türk kripto ekosistemi 2020nin başında yüksek oktanlı bir yıla hazırlanıyordu ancak salgın meydana geldi ve bu çok katmanlı ilerlemenin birçok yönü frene sert basmak zorunda kaldı.
Dünyanın geri kalanından çok farklı değil
İnsanların yaşam ve ölümle ilgili güncellemeleri almak için TV ekranlarının önünde toplandığı bu dönemde paranın yeniliklerin veya yeni trendlerin hemen rahatlamasını sağlamayacaklarsa geleceğinden bahsetmek zordur. Pandemi ilk ortaya çıktığında Türkiyede birkaç ay kimse kripto ile ilgilenmedi. 2017deki tüm zamanların en yüksek seviyesinden bu yana ilk olan 2020 Bitcoin (BTC) yarılanması bile kitlelerin dikkatini çekmeyi başaramadı.
İnsanların sağlık hizmetlerine ve ilaca etkin erişime aşıların ilerleyişine dair netliğe ve ancak bundan sonra varlıklarını güvenli bir şekilde saklamak için güvenli bir bölgeye ihtiyaçları vardı – ve hala ihtiyaçları vardı. Bitcoin yalnızca sonuncuyu sağlayabilir. Bu nedenle pandeminin ilk dönemlerinde kripto ile ilgili konuşmalar sınırlı kaldı.
Bitcoin Türk Lirası karşısında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı
2020 Türkiye ekonomisi için parlak bir yıl değildi. COVID-19 halihazırda mücadele eden bir ülkeyi etkileyen tek faktör kesinlikle değildi. Ancak salgın kaynaklı panik belirsizlik ve hükümetin salgınla başa çıkmaya yönelik zorlu çağrıları Türk lirasının Bitcoin ABD doları ve küresel piyasadaki diğer birçok para birimine karşı keskin bir düşüşüne neden oldu.
Yine de Türk kripto piyasaları biraz farklı bir hikaye anlatıyor. Uzun süreler boyunca evde kalan insanlar ulaşılması ve ticareti kolay dijital varlıklarla ilgilendi ve daha fazla insan yeni bir varlık olarak kriptoya bir şans vermeye başladı. Bitcoin halving merkezi olmayan finans projelerindeki son patlama ve bir kez daha 20 bin dolara yaklaşan BTC fiyatı sayesinde Türkiye merkezli kripto borsaları ve Türk kullanıcıları hedefleyen küresel oyuncular yılın ikinci yarısında etkileyici rakamlar paylaştı. Önde gelen yerel bir kripto borsası olan BtcTurk Ağustos ayında 1 milyondan fazla kullanıcının platformda işlem yaptığını duyurdu.
Türkiyedeki en iyi kripto para birimleri
Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu Eylül ayında “Kripto Para Birimi Araştırma Raporu” nu yayınladı. Bu anketin iki önemli sonucu var:
Birincisi Türkiyede en çok yatırım yapılan beş kripto para birimi sırasıyla Bitcoin XRP DigiByte (DGB) Bitcoin Cash (BCH) ve Stellar Lumen (XLM). Bu Ethereum (ETH) ve Litecoin (LTC) gibi küresel grafiklerden düzenli olarak ilk beşe giriyor.
İkincisi rapor Türkiyedeki kripto sahiplerinin sayısının 24 milyon veya nüfusun yaklaşık yüzde 3ü olduğunu iddia ediyor. Bu rakamlar Statistanın Türkiyede yaşayan 80 milyon insanın yüzde 20sinin “kripto maruziyeti” olduğunu iddia eden önceki raporuyla çelişiyor. Ayrıca “Kripto Para Farkındalık ve Algı Araştırması” başlıklı bir başka ankette Türk halkı arasında kripto kullanımının aslında yüzde 1den az olduğu iddia ediliyor. Bu iki rapor 2019un konuşması olan kripto benimsemede Türkiye’nin küresel liderliği konusunda büyük kırmızı bir soru işareti taşıyor.
Ticaret hacminde büyük bir artış başka bir büyük borsa tarafından da ortaya çıktı: Paribu CEOsu Yasin Oral Cointelegraph Türkiye ile yaptığı bir röportajda kripto piyasalarındaki son boğa koşusu sırasında platformun günlük işlem hacminde katlanarak büyüme gördüğünü ve zaman zaman aşıldığını vurguladı. 200 milyon dolar.
Türk lirasının bu dalgalı hareketi 2020 yılında küresel piyasaların dikkatini çekti. Lira sabitli stablecoin BiLira (TRYB) Bittrex ve BTSE gibi birçok küresel borsada listelendi.
2021den ne bekleniyor?
Türkiye 2020yi blockchain tabanlı bir ulusal para birimi veya kripto ile ilgili net bir düzenleme olmadan kapatıyor. Ancak bu hükümetin tamamen ara verdiği anlamına gelmez. Düzenleyici güçler kriptonun Kara Para Aklamayı Önleme yönünde çok aktif ve yerel ticaret platformları herhangi bir şüpheli faaliyet hakkında yetkililerle sürekli iletişim halinde olduklarını onaylıyor.
Türkiyenin 2021 ve sonrasında kripto ve blok zinciri projeleri için bölgesel bir merkez olarak büyümesini destekleyecek hoş bir düzenleyici çerçeve bekliyorlar. Ne olursa olsun Cointelegraph ülkedeki özel bir ekiple tek küresel kripto medya platformu olarak Türkiyeden daha fazla hikaye anlatmaya devam edecek.