Türk Lirasına sabitlenen ilk stabilcoin olan BiLiranın (TRYB) kurucu ortağı Türkiyenin gelecek yıl içinde blockchain için yeni bir düzenleyici çerçeve ilan edeceğini öngörüyor.
BiLiranın COOsu ve kurucu ortağı Vidal Arditi güncellenen cihazın “ortalama adamı ve yatırımcıları korumak ve sektörün büyümesini engellememek” için tasarlanacağını düşünüyor.
Arditi ayrıca Türk hükümetinin ülkenin blok zinciri geleceğine büyük yatırım yaptığını vurgulayarak Türkiye liderlerinin blok zinciri derneklerini blok zinciri öğrenci kulüplerini blok zinciri hızlandırıcılarını ve benzerlerini desteklediğini vurgulayarak şunları ekledi:
“Eminim Türkiyede bir yıl sonra kripto alanında çok daha fazla proje göreceğiz ve hükümetin nasıl karşılık vereceğini izleyeceğiz.
Türkiye DLT için dönüm noktasında
Arditi Türkiyeyi blok zincir konusunda “bir dönüm noktası” olarak nitelendirerek merkez bankasının değerleri işlemek için bir kripto para birimine veya dağıtılmış defter teknolojisi tabanlı bir para birimine sahip olmak istediklerini kamuoyuna açıkladığını belirtti.
BiLiranın COOsu stabilcoinin Türkiyenin en iyi devlet kurumları tarafından açıkça desteklendiğini belirterek “aslında hem merkez bankasıyla hem de bankacılık düzenleme ve denetleme departmanıyla gerçekten yakın görüşmelerde bulunduk” diyerek sözlerine devam etti:
“Hem Merkez Bankası hem de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bizi karşıladı. Bize başarılı olduğumuzu görmek istediklerini ve yardım etmek için burada olduklarını söyledi.”
Hükümetin blockchain ve stabilcoinlerle ilgili olumlu duruşuna rağmen Arditi dağıtılmış defter teknolojileri ile deneyimli yerel hukuk profesyonellerinden yardım aramada yaşadıkları bazı zorluklara da dikkat çekti.
“Blockchain ve kripto para birimi nispeten yeni bir ekosistemdir ve bazılarının Türkiyenin sahip olduğu ve bazı noktalarda gerçekten eksik olduğu pek çok bilgi birikimi gerektirir” dedi.
BiLira hızla büyüyor
Geçen yıl piyasaya sürüldüğünden bu yana BiLirai 1.500den fazla kullanıcıya hizmet verdi ve 14 milyon dolar değerinde Türk Lirası (TL) belirledi.
Son aylarda kripto ticaret platformu BTSE TLB için Tethere ( USDT ) karşı bir spot liste başlattı ve ülkenin parasal krizinin ortasında normal Türk vatandaşları için USDye bir geçiş imkanı sundu.
Mayıs ayı başında ülkenin bankacılık düzenleyicileri spekülasyonları azaltmak ve para birimine karşı kısa satış yapmak amacıyla TL cinsinden yabancı işlemlere kısıtlamalar getirirken Türkiye Lirası rekor seviyelere geriledi.
BiLira AVAda Sayılacak
8 Haziranda BiLira projenin önümüzdeki mainnet lansmanını tamamladıktan sonra Ethereumda (ETH) ERC-20 belirteçleri olarak TRYB yayınlamaya devam etmenin yanı sıra avada yayınlanmaya başlayacağını açıkladı.
Arditi “Ethereumda şu anda gördüğümüz sorunların birçoğundan özellikle de kesinlik ve ölçeklenebilirlikten” kaçınmak için ekibinin birkaç ay önce AVA üzerinde kurmaya başladığını belirtti.
Arditi BiLiranın yeni kripto ekosistemlerini kullanmaya devam etmeyi planladığını ekleyerek şunları söyledi:
“Önümüzdeki aylarda ve yıllarda ne tür blok zincirlerin ve ağların ortaya çıkacağına bağlı olarak varlığımızı ve ağımızı genişletmeyi umuyoruz.”