14 ilde, sosyal medyadan “kripto para yatırımı” vaadiyle dolandırıcılık yaptıkları gerekçesiyle 50 şüpheli gözaltına alındı.
Mersin’de kripto para dolandırıcılığı
İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, günlük kiralık evler ve apart otellerin odalarında kurdukları paneller aracılığıyla sahte internet siteleri oluşturan “fishing” (oltalama) linkleri kullanarak nitelikli dolandırıcılık yaptıkları öne sürülen kişilere yönelik çalışma başlattı. Olayda, kendilerini “kripto para borsası yatırım uzmanı” olarak tanıtan şüphelilerin, ele geçirdikleri sosyal medya hesapları ve internet sitelerinden “en düşük para yatırımı 5 bin lira” vaadiyle paylaşım yaptıkları tespit edilmiştir. Ayrıca link gönderdikleri çok sayıda kişinin banka kartları ve hesaplarına erişim sağladıkları belirlenmiştir.
Ayrıca ekipler, şüphelilerin 50 milyon kişiye ait kimlik bilgilerini ele geçirdiklerini belirtti. Ardından 10 bin kişiye ait GSM hat bilgileri üzerinde oynama yaptıklarını belirledi. Bununla birlikte kimlik kartları, geçici kimlik belgeleri, banka IBAN, banka kart bilgilerini elde ettiği belirtip. Bu bilgileri “bilişim sistemleri aracılığıyla dolandırıcılık” ve “hırsızlık” suçlarında kullandıklarını tespit etmiştir.
PHISHING (Oltalama) saldırısı
Şebeke üyelerinin, günlük kiraladıkları evlerde, apart odalarında paneller kurarak, sahte internet siteleri oluşturdukları “phishing oltalama” denilen linkleri oluşturdukları belirlenmiştir. Ayrıca kendilerini kripto para borsası yatırım uzmanı olarak tanıtıp, hacklemiş oldukları sosyal medya hesapları üzerinden en düşük kripto para yatırımı 5 bin TL ile yüksek kazanç elde etme vaadiyle dolandırıcılık yaptıkları belirlenmiştir.
Daha önce kriptoarena.com olarak belirttiğimiz üzere dolandırıcıların kullandıkları yöntem Phishing’dir. Phishing, genel olarak bir kişinin parolasını, banka hesabını veya kredi kartı bilgilerini öğrenmek amacıyla kullanılmaktadır. Saldırgan tarafından hazırlanan e-posta resmi kurumdan geliyormuş gibi ya da gerçek bir e-posta şeklinde görülmektedir. Hazırlanan e-posta yardımıyla bilgisayar, kullanıcıları sahte sitelere yönlendirilerek parolalarını vermeleri sağlanır. Bununla birlikte e-postalara eklenen dosyaların çalıştırılması ile kurbanların bilgisayarları ele geçirilerek saldırganın kontrolü altına girebilmektedir.
14 ilde 39 vatandaşı dolandırmışlar
Suçlular, Mersin, İstanbul, Adana, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Bitlis, Bingöl, Antalya, Konya, Malatya, Bursa ve Van’da yaşayan 39 vatandaşı yaklaşık 720 bin lira dolandırmışlardır. Bununla birlikte haksız kazanç sağladıkları ileri sürülen 88 şüphelinin kimliği tespit edilmiştir.
Mersin Cumhuriyet Başsavcılığınca haklarında gözaltı kararı verilen suçlulara yönelik 14 ilde şafak vakti operasyon düzenlenmiştir. Operasyonda 50 şüpheli gözaltına alındı, çok sayıda dijital materyal ele geçirilmiştir. Polisin, adresinde bulunamayan 38 zanlıyı yakalamaya yönelik çalışması sürüyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!