Afrika kıtasındaki merkez bankaları, kripto para birimlerinin ana akım haline gelmesini engellemek için mücadele ederken, daha fazla göçmen işçi, uluslararası para transferi yapmak için kripto para birimleri kullanan platformlara yöneliyor.
Bu nedenle, “hedge fon sağlayıcıları ve kurumsal şirketler için gözde bir yatırım” olmanın yanı sıra, Bitcoin (BTC) gibi kripto varlıklar artık “gelişmekte olan ülkelerde para göndermenin daha az maliyetli bir yolu” olarak görülüyor. Kripto para birimlerinin artan popülaritesine, Mart 2020’den itibaren birçok ülkede uygulanan karantina önlemleri katkıda bulundu.
Covid-19’un yayılmasını durdurmak için dünyanın dört bir yanındaki hükümetler insan hareketine kısıtlamalar getirdi ve bu da normalde güvenilir olan para transfer kanallarını daha az erişilebilir hale getirdi. Özgürlüğün artık ağır bir şekilde kısıtlanmasıyla birlikte, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri doğal olarak uluslararası para transferinin güvenli ve uygun maliyetli alternatif yolu olarak ortaya çıktı.
Çeşitli araştırmaların gösterdiği gibi, kripto para birimi kullanımı Mart 2020’den sonra hızla arttı. O zamandan beri, bazı merkez bankaları bu artan popülariteyi kontrol etmeye çalışıyor. Örneğin, Nijerya Merkez Bankası (CBN), bankaların kripto para müşterilerine hizmet vermesini yasaklayan bir emir yayınlamadan önce, kripto para birimleri aracılığıyla bu ülkeye para transferleri artıyordu. Öte yandan, resmi veriler, normal kanallar üzerinden yapılan havalelerin rekor seviyede düşük olduğunu gösteriyor.
Bazı Nijeryalı kripto para meraklılarına göre, CBN’yi kripto para endüstrisine karşı harekete geçmeye iten şey bu havale gönderimindeki düşüştür. Benzer şekilde, CBN’nin Nijeryalıların resmi kanallar aracılığıyla para havalesi almasına yönelik yakın zamanda duyurduğu teşvik planı, sınır ötesi işçi döviz girişlerini durdurmaya yönelik başka bir girişimi temsil ediyor.
Bu arada, Quartz Africa raporunun da kabul ettiği gibi, “kripto para birimlerinin” Western Union ve Moneygram gibi geleneksel para transferi şirketlerinin fahiş işlem ücretlerini aşmasını “sağlayan bu minimum kripto ipara şlem maliyetleridir. Benzer şekilde, Ekim 2020’de Dünya Bankası çalışmasının, 2020’nin 3. çeyreğinde ortalama yüzde 8.47 gönderme maliyeti ile dünyanın en pahalı bölgesinin Sahra Altı Afrika olduğunu bildirdi.
Öte yandan, Chainalysis, 2020 ”Kipto Paraların Coğrafyası” raporu benzer şekilde, birçok Afrikalı gurbetçinin, Afrikadaki ailelerine para gönderirken gerçekten kripto para birimlerini tercih ettiğini doğruluyor. Rapor, “yaklaşık 562 milyon dolar değerinde kripto para biriminin doğrudan denizaşırı adreslerden Afrika’da bulunan ailelere aktarıldığını” ortaya koyuyor.
Kripto Para Birimleri En Ucuz Havale Ücretlerini Sunuyor
Bitinfocharts verilerinin gösterdiği gibi, Bitcoin Cash (BCH), XRP ve XlM gibi bazı kripto para varlıklarının ağ ücretleri (veya işlem maliyetleri) yalnızca bir doların çok küçük bir bölümünü temsil ediyor Örneğin, 29 Mart’ta Bitcoin Cash ağında kaydedilen 360 bin artı işlemden işlem başına ortalama 0,0032 ABD doları tutarında bir ücret gerçekleştirildi. Verilere göre bu işlemlerin her birinin ortalama değeri 15.020 dolardı.
Benzer şekilde, XRP, Dash ve Stellar gibi diğer altcoinlerin tümü, Birleşmiş Milletler hedefinin yüzde 3’ünden çok daha düşük ağ ücretlerine sahiptir. Merkez bankaları ve finans kurumları, havale ücretlerini düşürmek için çalışmadıkça, yurtdışına para gönderirken kripto para birimlerinin kullanımı artmaya devam edecek. Kripto para birimlerini yasaklamak veya yok etmeye teşebbüs etmek, alternatif olmadığında başarılı olmayacaktır.