Rusya-Ukrayna krizi, hisse senetleri ve tahviller başta olmak üzere küresel ekonomi piyasasını baskı altına almaya başladı. Ünlü bir CEO’ya göre, Bitcoin (BTC) bu kaos ortamının kazananı olabilir.
Jeopolitik riskler, Bitcoin (BTC)’in değerini gün ışığına çıkarıyor
Avrupa’daki savaş korkuları nedeniyle hisse senedi piyasaları ve tahvil getirileri, düşüyor. Ancak bir uzman, Bitcoin’in yükseleceğini düşünüyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme olasılığı, her geçen gün daha da artıyor. Ukrayna sınırında konuşlanan 100 binden fazla Rus askeri personeli , ABD‘ye ve müttefiklerine Vladimir Putin’in ne kadar ciddi olduğunun bir göstergesi. Finansal piyasalar, endişe içinde beliyor. Savaşın kendisi piyasalara kesinlikke zarar verebilir, ancak Rusya’ya karşı ağır ekonomik yaptırımlar da büyük bir kaosa neden olabilir. Bununla birlikte, bir uzman, Bitcoin (BTC)’in doğu Avrupa’da savaş çıkması durumunda ivme kazanacağını düşünüyor.
DeVere Group CEO’su Nigel Green’e göre, “ciddi jeopolitik riskler” kripto paraların gerçek hayattaki kullanışlılığını gün ışığına çıkarıyor. Yönetici, “Araştırma, Bitcoin bağışlarının Ukraynalı sivil toplum kuruluşlarına ve gönüllü gruplarına aktığını gösteriyor. Uzmanlara göre kitle fonlaması faaliyetleri, Ukrayna ordusunu askeri ve tıbbi malzemelerle donatmak için kullanılıyor” ifadelerini kullandı. Bitcoin gibi kripto para birimleri, merkezi yönetimi ortadan kaldıran ve anonimlik sağlayan Blockchain’de barındırılır. Bu şekilde gönderilen fonların, düşman ülke tarafından el konulması olasılığı daha düşüktür.
Kripto paralar, kötü gün dostu olarak algılanıyor: Kanada
Green, “Bu arada, Rusya, önümüzdeki hafta içinde beklenen vergi standartları da dahil olmak üzere kripto mevzuatıyla kripto paraları düzenlemeyi planlıyor. Her iki ülke de Bitcoin ve kripto para birimlerinin işlemleri engelleyebilecek geleneksel finans kurumlarının etrafından dolaşabileceğini biliyor – kriptoda olduğu gibi ödemeleri engelleyebilecek merkezi bir otorite yok.” açıklamasını yaptı.
Geçen hafta Kanada’da merkeziyetsizlik sisteminin avantajları bir kez daha kendini gösterdi.
Kanada, Avustralya’da olduğu gibi, COVID-19 aşı gereksinimlerine karşı bir ‘Özgürlük Konvoyu’ protestosuna şahit oldu. Kamyoncu protestolarını desteklemek için bir kitle fonlaması sayfası, ev sahibi site GoFundMe tarafından, fonların nasıl kullanılacağına dair sorumluluk eksikliğini öne sürerek kapatıldı. Ancak buna karşılık, kripto meraklıları, protestocular için para toplamanın alternatif bir yolu olarak Tallycoin platformunda bir kitle fonlaması kampanyası başlattı.
Jeopolitik krizler, benimsemeyi artıracak
Birçok avantaja rağmen, Bitcoin, bu yıl yüzde 10’dan fazla ve Kasım ayından bu yana yaklaşık yüzde35 düştü. Green’e göre, bu düşüş, küresel borsaları da etkileyen daha geniş bir makro ekonomik koşullar ve riskten kaçınma hissi tarafından tetiklendi. Hisse senetleri, kripto piyasaları gibi asla düz bir çizgide hareket etmez, her zaman inişler ve çıkışlar vardır. Yine de tarih bize uzun vadeli yörüngelerin her ikisi için de tahmin edilebilir olduğunu öğretiyor: yükseliyorlar Green, 21 milyonluk sınırlı arzı nedeniyle daha önce Bitcoin’i mükemmel bir değer deposu olarak benimsemişti.
Yönetici, Ukrayna krizinin artık ana akım yatırımcılara kriptonun en iyi özelliklerinden bir başkasını vurguladığını da sözlerine ekledi. Green, “Bu hafta jeopolitik meseleler, merkeziyetsiz, müdahale edilemeyen, ve ‘el konulamaz sistemi sayesinde Bitcoin’in gücünü yeniden ortaya çıkardı. Bu gerçek yaşam kullanım durumları, Bitcoin’in kitlesel olarak benimsenmesini daha da artıracak ve bu yıl daha yüksek fiyatlara yol açacak.” dedi.