featured

Uzmanlar Kripto Para Sektörünün Önündeki En Büyük Engelleri Açıkladılar!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para uzmanları ve ekonomistler, gelişen kuralların, çevresel endişelerin ve merkez bankalarından gelen rekabetin hızla büyüyen kripto para varlıklarının çoğunu baltalamakla tehdit ettiğini ama buna uyum sağlayabilenler için fırsatlar yarattığını söyledi.

Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri hem dijital varlıkları hem de sektörü düzenlemek için çalışıyorlar. Yeni kuralların kurumsal yatırımcıları sektöre girmeye teşvik etmesi bekleniyor.

Regülasyon ve Belirsizlik

200 milyon dolar değerinde varlıkları yöneten Nickel Digital Asset Management’ın kurucu ortağı ve CEO’su Anatoly Crachilov, Reuters Küresel Piyasalar Forumu’na, düzenleyici belirsizliğin kripto para sektörünün gelişiminde en büyük engel olduğunu söyledi.

Crachilov, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun yeni Başkanı Gary Gensler’in Mart ayında göreve başlamasını ve bu konuda “rehberlik ve netlik” sağlama sözü vermesini bir dönüm noktası olarak nitelendirdi.

Avrupa Komisyonu’nun önerdiği MiCA yönetmeliği, kripto varlıkları ve bunların Avrupa Birliği’ndeki hizmet sağlayıcılarını düzenlemeyi hedefliyor.

Dijital varlık ticareti çözümleri şirketi H-Finance CEO’su Vytautas Zabulis, AB çapında kripto para birimi alım satım lisanslarına atıfta bulunarak, “Pasaport imkanlarına sahip yeni bir bankacılık sektörü olacak” dedi.

Gelişen düzenleyici çerçevenin yanı sıra, Çin, İngiltere ve Rusya dahil bazı ülkeler kendi merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC’ler) çıkarmayı düşünüyor.

ING Asia’nın baş ekonomisti ve araştırma başkanı Robert Carnell, bunu büyük olasılıkla vergi kazançlarına yönelik yasaların takip edeceğini söyledi. Carnell şunları söyledi,

“Merkez bankası paraları yükselişte olsa da, bu diğer kripto para birimleri için felaket olabilir”

Zabulis, CBDC’ler “etkileşimi kolay” bir şekilde geliştirilirse, çoğu dijital para biriminin muhtemelen hem hedefini hem de değerini kaybedeceğini, Çin’in Bitcoin’i kendi planladığı dijital para birimi için bir tehdit olarak görmesi durumunda, bunun tüm sektörü etkileyebileceğini söyledi.

 Crachilov, CBDC’lerin, geleneksel fiat sistemlerinden farklı olarak aşamalı olarak sınırlı arzı nedeniyle özellikle Bitcoin üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olması beklendiğini ifade etti ve şunları ekledi:

 “Ne kadar dijital olursa olsun, hiçbir merkez bankası para birimi bu aşamada kıtlık sunamaz, çünkü arzı ilgili bir merkez bankası çıkaran kuruluş tarafından şişirilebilir.”

Yeşil Devrim

Kripto varlıkları üretmek ağır bir karbon üretimine neden oluyor ve giderek çevreye büyük bir tehdit olarak görülüyor.

ING Asia’dan Carnell, “kripto para madenciliğini sınırlamak ve dengeyi sağlamak için çevresel gerekçelerle ilgili güçlü bir tartışma olduğunu” söyledi.

Bununla birlikte, Bitcoin meraklısı Real Vision’un CEO’su Raoul Pal, “ekolojik unsurlar” konusunda endişeli olmadığını belirtti ve şunları ekledi:

 ”Bu bir “yeşil devrim” yaratacak. Buna inanıyorum çünkü sonunda bunun “kazanmanın tek yolu” olduğunu hepimiz biliyoruz”

Nickel Digital’den Crachilov, fonunun ESG uyumlu kripto paralar için daha yüksek bir talep gördüğünü söyledi. “Fiyat rekabeti madencileri en ucuz enerji kaynaklarına doğru itiyor ve yenilenebilir enerjiler giderek bu kategoriye giriyor” dedi.

Zabulis, Ethereum 2’nin “proof of work yerine proof of stake” kullanacağını söyledi. “Bu, madencilik için gereken enerjiyi büyük ölçüde azaltacağı” anlamına geliyor.

Uzmanlar Kripto Para Sektörünün Önündeki En Büyük Engelleri Açıkladılar!