3 hafta önce piyasalarda hava güzelken “bunu da atlatırız olmadı arkamızda merkez bankaları var gelir hallederler” düşüncesi varken burada “piyasaların rahatlığı ya da iyimserliği önümüzdeki dönemde altı boş iyimserlik olarak ortada kalırsa normalde şu konjonktürde beklenebilecek moral bozukluğu fiyatlamasının çok üzerinde negatif fiyatlamalar görürüz. Anlamsız iyimserlikten anlamsız karamsarlığa dönüş bu savrulma daha tahrip edici olabilir” diye uyarmış ve şunu sormuştuk “Konu küresel resesyon boyutuna varırsa yine ezberden gidiyoruz merkez bankaları parasal tedbirlerle gelir işleri toparlar görüşü var. Zaten halihazırda “bizde deniz bitiyor sorunların çözümü için alternatif çözümlere bakalım” diyorlarken merkez bankaları hangi derde ne kadar derman olabilecekler?” Yazının tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz…
Piyasalar panikte Fed panik. Panik olmasa toplantısına 2 hafta kala aceleyle 50 baz puan indirimle gelmezdi. Bitti mi haaaayır 18 Mart’ta piyasa Fed’den bir 50 bp indirim daha bekliyor.
Aşağıda bazı borsaların yılbaşından bugüne performansları var % olarak.
Dow 9
S&P500 8
DAX 12
NIKKEI 12
Londra borsası Paris borsası %14 aşağıda. Aşağıda örnek olarak Alman DAX var;
Endekste 20 Şubat kapanışı 13789 6 Mart kapanışı 11541 kayıp %16.
Asıl şok tahvil faizlerinde. ABD tahvil piyasasında daha önce ayak basılmamış yerlere gelindi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 061 seviyesini gördü.
Bu oran 15 ay önce 270 seviyesindeydi. Öyle bir talep var ki tahvile sadece 1 günde faizde %9’luk düşüş yaşandı. Bu faiz oranı mecburen Fed’i faiz indirmeye hatta gerekirse varlık alımına çağırıyor bu bir resesyon fiyatlaması.
Riskten kaçan tahvile gitti bir de altına
Ons altın;
Altın 6 Mart’ta 1692 dolar seviyesini gördü son 7 yılın en yükseği.
Piyasalarda oynaklık da çok yüksek açılışlar kapanışlar gün içinde inilen çıkılan yerler havanın çok da sağlıklı olmadığını gösteriyor.
Brent petrolün haftalık kaybı %9. Küresel durgunluk arz kısılsa ne olur dedirtti petrole talep ne kadar olacak? Brent petrol 45 dolar.
Peki Fed faiz indirmişken ve indirecekken diğerleri de onu takip eder düşüncesi varken neden sakinleşmiyor piyasalar? Dünyanın merkez bankası Fed ve diğerleri virüsün ekonomik etkisini azaltmak için adımlar atıyorsa piyasa neye takılıyor?
Fed faizi indirmek için toplantı tarihini bile bekleyemeyecek kadar risk görüyorsa piyasa önce satar sonra düşünür. Virüs batıda yayılıyorsa bunun yaratacağı rahatsızlık Çin’in rahatsızlığını aratmaz. Ve merkez bankaları da farkında ki hiçbiri kırılan tedarik zincirini düşük faizle onaramaz. Daha düşük maliyet otomatik olarak daha fazla tüketim daha fazla yatırım anlamına gelmez. Ama merkez bankalarının da arz şokunun yanına talep şokunun eklenmesine tahammülleri yok faizi indirecekler.
Sonra ne olacak? Onu da bir sonraki yazıya…